Ceny potravín rastú, spotrebiteľ si priplatí za vajíčka, pečivo či mäso. Uviedla to v analýze Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.
„V nasledujúcich týždňoch očakávame rast cien pri rastlinných olejoch, keďže na svetových trhoch ceny vzrástli na najvyššiu úroveň od apríla 2012, keď trhy reagovali na pokračujúci rast cien palmového oleja. Aj cena cukru na svetových komoditných trhoch už niekoľko týždňov rastie, postupne sa to prejavuje aj na pultoch slovenských obchodov. Kilogram kryštálového cukru sa predáva v obchodoch za priemernú cenu 0,72 eura. Atakovať by však mohla hodnotu z roku 2017, keď sa dostala na úroveň 0,86 eura. Dôvodom nárastu ceny cukru sú obavy z horších úrod v EÚ, Rusku a Thajsku,“ povedala Buchláková.
Rastie aj cena pečiva. Aktuálne je cena chleba vyššia o 4 centy v porovnaní s vlaňajškom. Postupne rastú ceny viacerých pekárenských výrobkov. V najbližšom období by sme mali pocítiť ďalšie zdražovanie. Podpisuje sa pod to viacero faktorov, napríklad nižšia vlaňajšia úroda, ktorá v Európe poklesla oproti predchádzajúcemu roku o 17,2 milióna ton pšenice. Ruka v ruke rastie aj spotreba, najmä z afrických krajín a Číny. A čo sa týka domácich faktorov, pandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky a vyššia minimálna mzda zvyšujú náklady pekárov. Externým dôvodom sú aj aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska.
„Podobná situácia so zvyšovaním ceny je aj pri vajciach. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Krajina je najväčším producentom vajec v Únii. Ceny vajec, ako aj mäsa v tomto prípade ovplyvňuje aj situácia so pšenicou. Tá je totiž súčasťou kŕmnych zmesí. Producenti hydiny a vajec ohlasujú, že keďže 45 % z nákladov na výrobu vajec a 56 % z nákladov na výrobu hydinového mäsa tvoria práve kŕmne zmesi, budú musieť zvyšovať ceny,“ doplnila Buchláková.
Upozornila, že opäť rástli ceny mäsa vplyvom vyšších cien údenín a hovädzieho mäsa. Pri cenách bravčového mäsa možno vidieť stále vyššie cenovky. Podpísal sa pod to stále pretrvávajúci africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy, pričom spotrebitelia rastúce ceny bravčoviny pociťujú už od roku 2019. Cena bravčového karé s kosťou sa stále drží nad úrovňou 5 eur za kilogram.
Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny.
Zdroj: TASR