Jeseň nám už klope na dvere a tak som sa rozhodla upiecť skvelý koláčik v kombinácii so slivkami. Toto obdobie si ani nevieme predstaviť bez tohto šťavnatého ovocia.
Milovníci maku a sliviek, tento recept vás rozhodne osloví svojou čarovnou chuťou. Táto kombinácia je skutočne skvelá, mletý mak, slivky, horká čokoláda, nič nemôžete pokaziť. Koláčik je skutočne šťavnatý a sladučký so slivkami.
Toto krásne podlhovasté modré ovocie obsahuje všetky vitamíny skupiny B, okrem iných benefitov. Slivky sú výborné na podporu trávenia a dokonca prospievajú pri zvýšení stresov. Rozhodne si nenechajte utiecť tento sladký recept a zábavu pri pečení..
Doba pečenia/ 180°C, 30 minút
Suroviny/Cesto
3ks vajíčka
50g kokosový cukor
1PL čierne kakao / môžete použiť aj tmavé kakao /
100ml kokosové mlieko
50ml kokosový olej
120g mletý mak
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
70g ryžová celozrnná hladká múka
4ks väčšie slivky
Druhá vrstva/ slivkový domáci džem
600g slivky
kokosový cukor / množstvo záleží od kyslosti sliviek /
Letný quinoa koláč s marhuľami (bez lepku a laktózy)
Postup
Slivky si nakrájame a trochu zmixujeme. Pridáme do hrnca aj s kokosovým cukrom, privedieme k varu. Teplotu po chvíli znížime a varíme na miernom ohni približne dve hodiny. Občas džem premiešame, aby sa nám nepripálil. Vlejeme do sklennej nádoby a dáme do chladničky. Sladenie nechám na vás, záleží od kyslosti sliviek.
Vrchná vrstva
150ml mandľová smotana / kokosová smotana /
100g 85% kvalitná horká čokoláda
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame olej, mlieko, kakao a ostatné suroviny. Nakoniec primiešame zľahka bielka vyšľahané so štipkou soli.
Cesto vlejeme a uhladíme do štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie, približne o priemere 17 až 20cm. Na vrch koláčika poukladáme slivky za sebou, nakrájané na mesiačiky.
Trochu ich pritlačíme do cesta. Koláčik dáme piecť na 180°C, 30 minút a necháme úplne vychladnúť. Ďalšia vrstva, pridáme domáci slivkový džem a potrieme ním celý vrch koláčika. Nakoniec si privedieme k varu mandľovú smotanu, dáme bokom a rozpustíme v nej horkú čokoládu.
Vymiešame hustú polevu a opatrne rozotrieme po slivkovom džeme. Dáme aspoň na dve hodiny stuhnúť koláčik do chladničky. Pred konzumáciou nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Tento koláčik si určite zamilujete, šťavnatý a úžasný v kombinácii so slivkami.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.