Vo Vydavateľstve SPU v Nitre vyšla v týchto dňoch vysokoškolská učebnica Bezpečnosť potravín autorského kolektívu odborníkov z Fakulty biotechnológie a potravinárstva: prof. Jozef Golian, Ing. Jozef Čapla, PhD., a doc. Peter Zajác.
Ako autori uvádzajú, bezpečnosť potravín je aktuálnou témou od začiatku tohto tisícročia a zostáva prioritou aj do ďalšieho obdobia. Všetky aktuálne strategické dokumenty EÚ zahŕňajú rôzne aspekty bezpečnosti celého potravinového reťazca. Celý proces výroby potravín a spracovateľský reťazec, ako aj dovoz a vývoz tovaru upravuje rozsiahly súbor právnych predpisov EÚ. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vykonáva nezávislé hodnotenia rizík a poskytuje vedecké poradenstvo, ktoré sú podkladom pre normy EÚ v oblasti bezpečnosti potravín.
Vysokoškolská učebnica je určená najmä študentom študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín, resp. ďalším potravinársky orientovaným študentom. Určená je tiež odbornej a laickej verejnosti, manažérom rizika v potravinárskych podnikoch, ako aj ďalším riadiacim pracovníkom v potravinárstve. Poskytuje široký prehľad pre každého, kto potraviny vníma nielen ako nevyhnutnosť, ale hlavne ako prostriedok k udržiavaniu a zachovaniu svojho zdravia.
Celú recenziu na publikáciu si prečítajte tu.
Text: Renáta Chosraviová, SPU