Čerešňová bublanina s makom (bez lepku, bez laktózy)
Čerešničky, čerešničky, čerešne, vy ste sa mi rozsypali po ceste… -:) Určite všetci dobre poznáte túto nádhernú pesničku, mne osobne pripomína veselé detstvo, keď sme ako deti liezli po stromoch a zbierali čerešne.
A opäť tu máme čas a sezónu nádherných sladkastých čerešní, bola by škoda nevykúzliť jednoduchý recept. Tentokrát mám pre vás recept na nadýchanú bublaninu v kombinácii s makom.
Tento koláč si rozhodne zamilujete, je tak krehký a vláčny, pri každom kúsku neodolateľne skvelý. Ak ste milovníkmi maku, táto kombinácia vás rozhodne nesklame. Okrem toho, čerešne sú obohatené o vitamíny a minerály.
V recepte som použila opäť zdravšie sladenie, výber sladenia si môžete zvoliť aj sami.
Doba pečenia / 180°C, 35 minút
Suroviny/Cesto
6ks vajíčka
štipka soli
110g brezový cukor
šťava a kôra z jedného citróna
100g mletý mak
110g ovsená múka bez lepku
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
400g čerstvé čerešne
Postup
Vajíčka si oddelíme a bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne pridávame brezový cukor a opäť vyšľaháme do tuha. Ja si pomáham kuchynským robotom.
Do žĺtkov pridáme šťavu, jemne nastrúhanú kôru z citróna a mletý mak, vymiešame. Vlejeme do bielkovej zmesi a opatrne vmiešame. Nakoniec preosejeme cez sitko ovsenú múku bez lepku a prášok do pečiva.
Jednoduchá galetka s jahodami a rebarborou na horúce dni
Opatrne vymiešame s vareškou zľahka cesto. Cesto vlejeme a rozotrieme na menší plech o priemere približne 32cm. Na vrch cesta pridáme rozpolené čerešne zbavené kôstok.
Pečieme na 180°C, 35 minút. Necháme vychladnúť a môžeme krájať. Vrch koláčika si môžete trochu poprášiť mletým brezovým cukrom na prášok. Táto bublanina je božská, cesto krehké a jemne nadýchané.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.