Milovníci kávy a horkej čokolády, tentokrát mám aj pre vás božsky chutný vianočný recept. Je pravdou, že ja už kávu nepijem viac ako štyri roky -:) no v tomto recepte som skutočne neodolala.
Vôňa a chuť sa šírila po celej kuchyni až k susedom 🙂 Čerstvo namletá káva s trochou peny na vrchu šálky s kúskom koláča, rozhodne každého gurmána očarí. S ovsenými vločkami je táto čokoládová saláma takou netradičnou kombináciou, ale prečo nevyskúšať niečo nové. Chuť kávy dodala saláme jedinečný kontrast a verím, že dospeláci si ju vychutnajú trebárs aj na vianočnom stole.
Bez lepku a bez múky
Suroviny
200g kvalitné maslo
200g 72% kvalitná horká čokoláda
2PL tmavé bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru
malé silné espresso
50g blanšírované mandle
50g pekanové orechy
100g mix sušené sladené rôzne ovocie / zázvor, pomarančová kôra, citrónová kôra, mango /
20g chia semienka
60g sušené brusnice
190g ovsené vločky bez lepku
4PL med
Kakaový koláč s tekvicovou plnkou
Postup
Maslo spolu s horkou čokoládou a kakaom rozpustíme nad parou. Vlejeme do misky a po chvíli pridáme malinké silné espresso, necháme chvíľu vychladnúť. Orechy si nakrájame na menšie kúsky a mix sušeného ovocia spolu so sušenými brusnicami sparíme do mäkka. Všetko vmiešame do čokolády aj spolu s ostatnými surovinami, vypracujeme vareškou hutnú zmes.
Túto zmes rozložíme na potravinovú fóliu a zvinieme do tvaru salámy. Dáme stuhnúť na noc do chladničky. Na druhý deň môžete krájať a vychutnať si tú božskú chuť všetkých surovín v spojení espressa. Ovsené vločky bola skutočne dobrá voľba a môžete použiť samozrejme aj klasické celozrnné vločky, ak netrpíte intoleranciou. Taktiež môžete použiť aj iný výber sušeného ovocia alebo orechov, vo fantázii pri čokoládovej saláme sa medze nekladú. Vrch salámy si môžete poprášiť brezovým cukrom zomletým na prášok alebo vašim obľúbeným sladidlom.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.