Slovák zvykol už odpradávna hovoriť, že chleba je vzácny, pretože „na chleba sa ťažko robí“. Áno, tieto slová vychádzali z dávnych skúseností našich predkov, lenže dnes je to iné. Mnohí si chlebík nevážia a pokladajú ho za niečo úplne bežné. Jeho cena nám však dnes ukazuje, že nie je, lebo ním začína šetriť stále viac a viac Slovákov.
Naši predkovia sú hostí uctievali chlebom a soľou najmä preto, že obe sú vzácnejšie ako zlato. Chleba sa preto rozhodli uctiť si aj občania v Mojmírovciach neďaleko Nitry, kde usporiadali Deň chleba. Autorom prvotnej myšlienky vzdať úctu chlebu v Mojmírovciach bol regionalista Robert Žilík, ktorému sa 13. mája 2018 podarilo usporiadať v historickom mojmírovskom mlyne Šebestiána Ondru krásne podujatie Deň nášho chleba. Presne po piatich rokoch podobné podujatie obnovila riaditeľka miestnej materskej školy Anna Velebná v spolupráci s obcou Mojmírovce a ostatnými spoločenskými organizáciami.
Nechýbala dobrá zábava a kvalitné občerstvenie
Deň chleba usporiadali v Mojmírovciach teda opäť 13. mája a jeho cieľom bolo s dôrazom na tradície vzdať úctu chlebu, a zároveň širokej verejnosti názorne predviesť prípravu rôznych pekárenských výrobkov, predovšetkým chleba. Prípravy preto boli v plno prúde už od skorého sobotného rána. Keď do otvorenia programu zostávalo už len zopár hodín, zakúrené muselo byť vo všetkých peciach. O desiatej hodine bolo už všetko pripravené a ku kultúrnemu domu zavítali prví zvedaví návštevníci. Miestny kňaz Jozef Marko, starosta Mojmíroviec Martin Palka a predseda ZO SZZ Mojmírovce Róbert Taškár otvorili podujatie za prestretým stolom, ku ktorému prišli odovzdať dary účinkujúce zo Ženského speváckeho súboru z Hrušova.
Marcel POLIČKA: Ako začať chovať včely? Vlastný med je zaslúženou odmenou
Pán farár požehnal tieto dary aj múku, ktorú potom deti odniesli k jednotlivým stanoviskám, kde sa pripravoval chlieb pečený v kamenných peciach. Hlavnú časť programu tvorili Ženská spevácka skupina z Hrušova a Ľudová hudba Hruška. Celkovo bolo vytvorených päť družstiev, pričom každé pripravovalo chlieb svojím vlastným a jedinečným spôsobom, ktorý mali návštevníci možnosť aj ochutnať. Sprievodnými aktivitami bola výroba a ochutnávka ďalších tradičných jedál – podpecníkov, lepníkov, Brhlovských podlievaných buchiet, štrúdieľ, pazderňákov, zemiakových lokší, placiek, kapustníkov, rôzne druhy závinov, langošov a podobne. Nezabudlo sa ale ani na najmenších, pre ktorých boli pripravené rôzne atrakcie, ako maľovanie na tvár, tvorivé dielne, výroba palaciniek a večerné opekanie.
Atmosféru dňa dotvárali remeselné trhy, keramikár a rezbár, či možnosť ochutnať skvelé víno z mojmírovských viníc. Usporiadatelia mysleli aj na fanúšikov ľadového hokeja, pre ktorých futbalisti z FK Mojmírovce pripravili vedľajší stan s premietaním zápasu spojeným s občerstvením. Počasie vyšlo na výbornú, čo v priebehu dňa prilákalo mnohých návštevníkov. Po ukončení kultúrneho programu prítomných do neskorých nočných hodín zabávala hudobná skupina DIOS. Hojná účasť a spokojnosť návštevníkov utvrdili organizátorov v odhodlaní usporiadať túto akciu aj v budúcnosti.
Tomáš Poledník a Dodo Púchovský