Makovo-malinový koláč /bez lepku / Doba pečenia / 180°C, 30 minút
Mak a maliny, táto kombinácia chutí ma veľmi oslovila. Milujem maliny, rozplývajú sa na jazyku a poskytujú jedinečný zážitok chutí.
Chuť malín skutočne závisí od odrody, sú sladké alebo mierne kyselkavé. Viete o tom, že maliny patria k starovekému ovociu, ktoré sa pestovalo už v dávnych dobách? Trošku som sliedila po internete a zistila som, že existuje viac ako 200 druhov malín, líšia sa svojou farbou.
Maliny majú vysoký obsah vitamínu A, C, B – biotín, známy ako vitamín krásy a mnoho iných benefitov.. Ak siahnete po tejto kombinácií chutí s mletým makom, koláčik vás určite poteší. Na mojom blogu tento recept oslovil veľké množstvo ľudí, čo ma nesmierne teší. Veľmi rada tvorím recepty a pečiem rôzne druhy koláčov.
Suroviny/Cesto
4ks vajíčka
50g brezový cukor / náhrada – kokosový cukor /
100ml kokosové mlieko / v krabici bez cukru /
3PL kokosový olej
100g mletý mak
60g ovsená múka bez lepku
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
nastrúhaná kôra z jedného citróna
Horúce leto: Pripravte si domácu VEGAN zmrzlinu s Matcha zeleným čajom
Plnka
300g čerstvé maliny
200ml kokosové mlieko / v krabici bez cukru /
4PL brezový cukor / náhrada – ryžový sirup /
1ks vanilkový puding / bez lepku alebo klasický puding /
250g mascarpone
Vrch
200g čerstvé maliny
lyofiliziované maliny
Fantastické banánové muffiny s čučoriedkami, bez lepku, bez laktózy, bez cukru
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s cukrom do peny, postupne pridávame ostatné suroviny. Kokosové mlieko, olej, mletý mak, ovsenú múku, prášok do pečiva, nastrúhanú kôru z jedného citróna. Nakoniec primiešame zľahka sneh z bielkov.
Cesto vlejeme do 18cm menšej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, 30 minút a necháme úplne vychladnúť. Opatrne cesto prekrojíme na tri časti. Čerstvé maliny 300g zmixujeme s kokosovým mliekom a precedíme do hrnca cez sitko. Ja som mala okolo 420ml precedené.
Polovicu odlejeme do nádoby, pridáme brezový cukor a vanilkový puding, vymiešame. Do druhej polovice do hrnca pridajte ešte 50ml kokosového mlieka. Privedieme k varu a vlejeme druhú polovicu z nádoby, miešame do zhustnutia pudingu. Necháme bokom vychladnúť, pridáme mascarpone a vymiešame krém. Potrieme krémom každú časť korpusu, pridáme na vrch aj dookola koláčika.
Ja som ešte pridala vždy na krém do stredu, trochu čerstvých malín alebo lyofiliziované maliny. Korpus vždy jemne pritlačíme. Koláčik dáme schladiť do chladničky aspoň na tri alebo štyri hodiny.
Pred podávaním vrch koláčika môžete ozdobiť čerstvými malinami alebo lyofiliziovanými malinami. Fantázie sa medze nekladú. Tento koláčik ma skutočne veľmi prekvapil, cesto jemné a v kombinácii s malinovým krémom úžasne chutné. Mak a maliny sú pre mňa v pečení vynikajúcou voľbou.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.