Úžasná kombinácia chutí s tvarohom, jablkami a mletým makom nikdy nesklame. Korpus vďaka mletým mandliam je skutočne krehký, vláčny a veľmi chutný. S cestom na korpus sa viac pohráte, ale výsledok vás skutočne poteší.
Tento tvarohový koláč mal úspech aj na mojom blogu a dosť uložení receptu, čo ma vždy veľmi teší a posúva vpred. Myslím si, že je stále ideálny čas na takýto makový koláč s jablkami, sladká dobrota aj pre menšie deti.
Mak veľmi často používam v pečení koláčikov alebo v slaných receptoch. Má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné miesto a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách.
Bábovka s pekanovými orechmi (bez lepku a bez laktózy)
Doba pečenia/ 180°C, 60 minút
Suroviny/Korpus
200g kvalitné maslo
100g blanšírované mleté mandle / náhrada – mandľová múka/
250g ovsená múka bez lepku
1ks vajíčko
Plnka maková
250ml mletý mak
2ks jablká
50ml teplé kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada – vlastný výber /
2PL kokosový cukor / náhrada – ryžový sirup/
3ks bielka
Plnka tvarohová
500g hustý tvaroh
3ks žĺtka
ryžový sirup / sladenie vlastný výber /
Postup
Maslo by malo byť izbovej teploty, postupne môžete pridávať ostatné suroviny a rukami vypracujeme cesto alebo si pomáhame kuchynským robotom. Ja som dala cesto na približne 10 minút do mrazničky. Cesto bude také maslovejšie, ale nezľaknite sa.
Medzi dvoma papiermi na pečenie si cesto opatrne rozvaľkáme a preložíme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Snažíme sa cesto pekne veľkou lyžicou uhladiť až po vrch okrajov formy, čo najvyššie. Ja si vždy dám čas a cesto pekne uhladím, veľká lyžica je nato ideálna.
Mletý mak si zalejeme teplým kokosovým mliekom, pridáme sladidlo a jedno ošúpané, nastrúhané jabĺčko. Nakoniec si 3 ks vajíčka oddelíme a bielka vyšľahané so štipkou soli pridáme a primiešame opatrne k makovej plnke. Korpus si dáme medzitým do chladničky. Plnku tvarohovú si vymiešame zo surovín mixérom do hladka. Sladidlo si pridajte podľa seba, ja sladím čo najmenej. Nezabudnúť pridať 3 ks žĺtka.
Na korpus si najprv rozotrieme makovú plnku, nastrúhame nato ešte jedno ošúpané jabĺčko. Potom pridáme tvarohovú plnku. Pečieme na 180°C, približne jednu hodinu a 5 minút, záleží od rúry. Necháme úplne vychladnúť a koláčik dáme na noc do chladničky. Je skutočne lahodný vďaka jemnému korpusu a lahodnej plnky s makom, jablkami, tvarohu.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.
Poznámka – domáce kokosové mlieko (1 šálka mletý kokos – 2 šálky filtrovaná voda) Výkonný mixér pustíme na rýchle otáčky na niekoľko minút a potom precedíme. Uskladníme v chladničke a spotrebujeme do niekoľko dní. Zvyšný kokos použijeme v pečení. Ryžový sirup kúpite v zdravom obchode