4.2 C
Nitra
nedeľa, 17 novembra, 2024

Fantastický tvarohový koláč s makom a jablkami (bez lepku)

Úžasná kombinácia chutí s tvarohom, jablkami a mletým makom nikdy nesklame. Korpus vďaka mletým mandliam je skutočne krehký, vláčny a veľmi chutný. S cestom na korpus sa viac pohráte, ale výsledok vás skutočne poteší.

tvarohový koláč s makom
Tvarohový koláč s jablkami

Tento tvarohový koláč mal úspech aj na mojom blogu a dosť uložení receptu, čo ma vždy veľmi teší a posúva vpred. Myslím si, že je stále ideálny čas na takýto makový koláč s jablkami, sladká dobrota aj pre menšie deti.

Mak veľmi často používam v pečení koláčikov alebo v slaných receptoch. Má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné  miesto  a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách. 

Bábovka s pekanovými orechmi (bez lepku a bez laktózy)

Doba pečenia/ 180°C, 60 minút

Suroviny/Korpus

200g kvalitné maslo

100g blanšírované mleté mandle  / náhrada – mandľová múka/

250g ovsená múka bez lepku

1ks vajíčko

Plnka maková

250ml mletý mak  

2ks jablká

50ml teplé kokosové mlieko v krabici bez cukru    / náhrada – vlastný výber /

2PL kokosový cukor  / náhrada – ryžový sirup/

3ks bielka

Plnka tvarohová

500g hustý tvaroh

3ks žĺtka

ryžový sirup  / sladenie vlastný výber /

Postup

Maslo by malo byť izbovej teploty, postupne môžete pridávať ostatné suroviny a rukami vypracujeme cesto alebo si pomáhame kuchynským robotom. Ja som dala cesto na približne 10 minút do mrazničky. Cesto bude také maslovejšie, ale nezľaknite sa.

Medzi dvoma papiermi na pečenie si cesto opatrne rozvaľkáme a preložíme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Snažíme sa cesto pekne veľkou lyžicou uhladiť až po vrch okrajov formy, čo najvyššie. Ja si vždy dám čas a cesto pekne uhladím, veľká lyžica je nato ideálna.

Jednoduché keksy s ORECHMI 

Mletý mak si zalejeme teplým kokosovým mliekom, pridáme sladidlo a jedno ošúpané, nastrúhané jabĺčko. Nakoniec si 3 ks vajíčka oddelíme a bielka vyšľahané so štipkou soli pridáme a primiešame opatrne k makovej plnke. Korpus si dáme medzitým do chladničky. Plnku tvarohovú si vymiešame zo surovín mixérom do hladka. Sladidlo si pridajte podľa seba, ja sladím čo najmenej. Nezabudnúť pridať 3 ks žĺtka.

Na korpus si najprv rozotrieme makovú plnku, nastrúhame nato ešte jedno ošúpané jabĺčko. Potom pridáme tvarohovú plnku. Pečieme na 180°C, približne jednu hodinu a 5 minút, záleží od rúry. Necháme úplne vychladnúť a koláčik dáme na noc do chladničky. Je skutočne lahodný vďaka jemnému korpusu a lahodnej plnky s makom, jablkami, tvarohu.     

S láskou k pečeniu Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.

Poznámka – domáce kokosové mlieko (1 šálka mletý kokos  –  2 šálky filtrovaná voda) Výkonný mixér pustíme na rýchle otáčky na niekoľko minút a potom precedíme. Uskladníme v chladničke  a spotrebujeme do niekoľko dní. Zvyšný kokos použijeme v pečení. Ryžový sirup kúpite v zdravom obchode  

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x