A opäť niečo pre milovníkov náročnejších receptov a zážitkov pri pečení. Lieskové orechy a horká čokoláda sú pre mňa jedna z ďalších úžasných kombinácií chutí. Ak máte radi typ koláča cheesecake, rozhodne vám odporúčam tento recept vyskúšať.
S receptom som sa skutočne vyhrala a zvolila opäť nižšie množstvo sladenia. Ak zvolíte menej percentnú horkú čokoládu, koláčik bude ešte viac sladší. Mne vyhovuje vždy taká stredná zlatá cesta v horkosti a sladkosti čokolády. Pečenie je trochu náročnejšie na čas, ale výsledok vás úplne ohromí. Nie len skvelou chuťou, ale aj krásnym vzhľadom 🙂 Lieskové orechy sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov, podporujú trávenie, udržujú zdravé srdce, bránia vzniku málokrvnosti, zlepšujú zdravie nervového systému. Verím, že som vás trošku navnadila týmto chutne voňajúcim receptom a pečenie sa stane pre vás krásnym relaxom v tvorení niečoho veselého .
Doba pečenia/ 180°C, 45 minút
Suroviny/ Korpus
140g kvalitné maslo
40g bio kakao
200g mleté lieskové orechy na jemno / blanšírované bez šupky
100g pohánková múka
80g ryžová hladká múka
štipka soli
3PL kokosový cukor
šťava z polovice citróna
1PL voda
Náplň
3ks vajíčka
250g mascarpone
500g hustý tvaroh
50g kokosový cukor
2PL kopcom lyžice kakao
3PL kopcom lyžice arašidové maslo / alebo lieskovo – orieškové maslo /
100g mleté lieskové orechy / blanšírované bez šupky /
Vrchná vrstva
200ml kokosové mlieko v krabici bez cukru / môžete nahradiť aj iným rastlinným mliekom /
300g 76% horká kvalitná čokoláda
100g mleté lieskové blanšírované orechy
80g rozdrvené celé lieskové blanšírované orechy bez šupky
Postup
Zo surovín na korpus si vypracujeme cesto, nakoniec si pridajte ešte 1PL vody, ak sa vám bude zdať cesto suchšie. Ja si pomáham kuchynským robotom a potom cesto spracujem ešte rukami na doske. Dáme zabalené do chladničky približne na 4 hodiny alebo do mrazničky na 20 minút.
Cesto nastrúhame na spodok okrúhlej 23cm formy vystlanej papierom na pečenie, uhladíme veľkou lyžicou. Aj boky formy si dookola vystelieme papierom na pečenie. Náplň si vymiešame zo všetkých surovín mixérom, do hladkého krému. Vlejeme na korpus a dáme piecť na 180°C, 45 minút. Necháme vychladnúť a dáme vo forme do chladničky. Medzitým si ohrejeme v hrnci po bod varu kokosové mlieko, dáme bokom a rozpustíme v ňom horkú čokoládu.
Vymiešame hustú polevu a pridáme mleté lieskové a rozdrvené orechy. Rozotrieme po celom vrchu koláčika a dáme stuhnúť na noc vo forme do chladničky. Úžasná kombinácia chutí a gastronomický zážitok, pri každom kúsku koláčika plný lieskových orechov.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.
Moje skúsenosti:
Lieskové celé blanšírované orechy / Tesco, Lidl /
Arašidové maslo, lieskovo orieškové maslo
/Lifelikefit – môžete nahradiť inou vašou obľúbenou značkou – zdravé obchody /