Mrazivé noci dali zelenú zberu hrozna na ľadové víno, ktoré vinárski fajnšmekri doslova milujú. Toho síce bude o čosi menej ako vlani, jeho kvalita ale bude opäť výborná. Milovníci tohto vínka sa teda majú na čo tešiť.
Počasie aj kontrolórka dali zelenú
Pracovníci zo Château Topoľčianky vyšli dnes skoro ráno do vinohradu aby pozbierali hrozno určené na ľadové víno. Na to je podľa vinárov potrebná vonkajšia „teplota“ tri dni po sebe minimálne mínus 7°C. V deň zberu boli mrazy viac ako -9°C, takže toto bolo splnené. Zber ľadového vína odobrila aj Gabriela Petrová z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Odbor vinohradníctva, vinárstva a ovocných sadov. „Zdravotný stav hrozna je vyhovujúci, rovnako tak i „teplota“ pri jeho zbere, ktorá musí byť nižšia ako -7°C, a keď bude v poriadku aj cukornatosť, všetko bude v poriadku a ľadové víno sa môže vyrábať.“
„Dnes sme zberali Frankovku modrú a podmienky na zber ľadového vína pri jasnej oblohe, bezvetrí a mrazoch -9,5°C boli naozaj ideálne,“ prezradil hlavný agronóm Château Topoľčianky Roman Komárňanský.
V Topoľčiankach sa už chystali na zber hrozna aj okolo Vianoc, lenže mrazy napokon neboli dostatočné, a tak sa rozhodli počkať na lepšie podmienky. A tie prišli práve teraz. „Hrozno je v relatívne dobrom stave, na čo mala vplyv pomerne teplá a aj dosť daždivá zima. Na tie poveternostné podmienky, ktoré boli, teda napokon môžeme byť spokojní,“ priznal Roman Komárňanský.
Po prvotných problémoch spokojnosť
Cukornatosť hrozna sa zisťovala až pri samotnom lisovaní. „Ak sa pozrieme spätne na jesenný zber, kde malo hrozno vysokú cukornatosť, tak tá pri ľadovom víne bude určite nad 30 stupňov normovaného muštomeru. Ľadové vínko by teda malo byť dobré a jeho milovníci sa majú na čo tešiť,“ skonštatoval spokojne hlavný agronóm Château Topoľčianky.
Spokojnosť neskrýval ani výkonný riaditeľ Château Topoľčianky Jaroslav Klein. „Hoci nás vlani potrápilo počasie, teda sucho a dažde v nepotrebnom období, s ktorými súvisela peronospóra, takže úroda čo do množstva nebola celkom ideálna, urobili sme však maximum pre to, aby sme s ňou napokon boli celkom spokojní, rovnako tak ako s kvalitou hrozna a následne aj vína. Milovníci kvalitného vína si teda opäť prídu na svoje.“
Dodo Púchovský