Mierne zlepšenie konštatujú hygienici v súvislosti s kontrolou vianočných a mikulášskych trhov v roku 2022 v porovnaní s rokom 2019, keď sa trhy konali naposledy.
Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva našli nedostatky v 7,3 percenta prevádzok, kým pri predošlej kontrole to bolo 7,9 percenta skontrolovaných zariadení. Za zistené nedostatky uložili na mieste 16 blokových pokút v celkovej sume 1 788 eur. „Ide o výrazné zlepšenie oproti roku 2019, keď vyrubili 32 blokových pokút v celkovej sume 3 191 eur,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. V jednom prípade na mieste nariadili uzatvorenie stánku na predaj nápojov, a to z dôvodu nezabezpečenia prívodu teplej tečúcej vody na umývanie pracovného náradia a rúk. Ďalšiemu stánku zakázali prípravu a podávanie jedál do zabezpečenia tečúcej teplej vody.
Celkovo hygienici urobili 561 kontrol v 386 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov. „Pri kontrole v roku 2022 sme nezistili mimoriadne závažné hygienické nedostatky, čo je aj výsledkom spolupráce zo strany organizátorov vianočných trhov, za čo im ďakujeme,“ uviedla Račková. Najviac nedostatkov hygienici zistili v Bratislavskom kraji, a to v 11 zariadeniach zo 48 skontrolovaných zariadení, ďalej v Nitrianskom kraji, v ktorom boli nedostatky v štyroch z 29 o skontrolovaných zariadení. V Banskobystrickom, Košickom a v Trnavskom kraji nedostatky zistili len v jednom z kontrolovaných zariadení. Prešovský kraj z kontrol vyšiel s čistým štítom.
Medzi zistenými nedostatkami boli napríklad lokše, bravčová krkovička a kuracie rezne po dátume spotreby, nedodržanie hygienických podmienok pri manipulácii s potravinami či spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín. V dvoch stánkoch zistili aj nevyhovujúcu prevádzkovú hygienu, znečistené boli manipulačné plochy, mraziace, chladiace a ohrevné zariadenia.
V rámci kontrol hygienici odobrali 50 vzoriek hotových pokrmov, ktoré dali na laboratórny rozbor na mikrobiológiu. Nevyhoveli tri vzorky. Lokša s husacou pečeňou z vianočných trhov v Bratislave nevyhovela mikrobiologickým kritériám pre nadlimitné počty koliformných baktérií. Pečená klobása a živánska grilovaná krkovička z vianočných trhoch v Košiciach nevyhoveli pre prítomnosť Bacillus cereus.