Iniciatíva Pomoc pre gastro víta rozhodnutie otvoriť reštaurácie 3. januára. Uviedla to pre TASR Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy, v reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.
„Rozhodnutie vlády otvoriť gastro od 3. januára 2022 vítame, pretože vieme, že dátum otvorenia sa, žiaľ, mohol vzhľadom na pandemickú situáciu ešte posúvať. A to aj napriek tomu, že celý sektor týmto krokom príde o sviatky i obdobie medzi Vianocami a Novým rokom, čo budú nemalé straty,“ spresnila.
Gastrosektor podľa jej slov potrebuje akúkoľvek pomoc, pretože je v extrémne kritickej situácii. „Je nevyhnutné, aby vláda zvýšila schémy podpôr tak, aby aspoň čiastočne obrovské straty z tohto obdobia vykompenzovala. Potrebné je tiež nastaviť jasné pravidlá pre fungovanie gastrosektora do budúceho roku,“ zdôraznila.
Prevádzky sa podľa Koreny, samozrejme, tešia na to, že opätovne budú môcť privítať hostí, aj keď s obmedzeniami. Otvorením pre očkovaných/prekonaných hostí sa aj Slovensko zaradí ku krajinám, ktoré bojujú s pandémiou, ale zároveň chcú ochrániť ekonomiku a pracovné miesta v cestovnom ruchu.
„Do nového roka si veľmi prajeme, aby nedošlo k ďalšiemu lockdownu. Pre gastro sú základom prežitia hostia, hoci mnohí podnikatelia sa budú z tejto krízy spamätávať celé roky. A nesmieme zabúdať na desiatky podnikov, ktoré pandémia zatvorila nadobro, ako aj na odchod šikovných kuchárov, čašníkov do iných zamestnaneckých odvetví,“ dodala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.
Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.
Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov, zabalených na odber so sebou.
Zdroj: TASR