Ako bezpečne pripraviť a skladovať potraviny? Niekoľko zaujímavých odporúčaní zverejnil Úrad verejného zdravotníctva na facebooku. Dozviete sa, ako nielen potraviny bezpečne pripraviť, ale aj ako uskladniť tak, aby ste si zbytočne nepokazili žalúdok.
„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám,“ radí MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.
Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:
Udržiavajte čistotu
Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla. Umývajte si ruky po použití toalety. Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
Sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu: Je tu leto, vybudujte si FUNKČNÉ svaly
Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.
Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.
Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy
Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín. Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami.
Uskladňujte jedlo v nádobách – obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.
Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.
Buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov
Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy. Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte
Prečo? Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.
Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote
Pri nákupoch sa snažte potraviny vyžadujúce chladenie či mrazenie transportovať podľa možnosti v chladiacej taške a čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke. Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 ˚C).
Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 ˚C). Neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke. Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.
Pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke.
Prečo? Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C.
Používajte zdravotne bezpečnú vodu a suroviny
Používajte zdravotne bezpečnú vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná. Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny. Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
Umývajte ovocie a zeleninu pitnou vodou, hlavne ak ich jete surové.
Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.
Prečo? Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.