4.2 C
Nitra
pondelok, 18 novembra, 2024

Jednoduchá galetka s jahodami a rebarborou na horúce dni

Jednoduchá galetka s jahodami a rebarborou, doba pečenia 180°C, 40 minút

Najlepšia kombinácia jahody a rebarbora. Keď spojíte sladkú chuť jahôd s kyselkavosťou rebarbory, nič sa nedá pokaziť.

Priznám sa, zo začiatku som nevedela prísť na chuť tejto zelenine 🙂 No neskôr som si k nej našla pozitívnu a tvorivú cestu.

NEZABUDNITE sa zásobiť na zimu: Najlepší čaj, ktorý vás nič nebude stáť

Rebarbora je výnimočná obsahom vitamínov a minerálov, má mimoriadne vysoký obsah kyseliny jablčnej, citrónovej a šťavelovej. Obsahuje vitamín A, B3, B5, B9, vitamín C, vitamín K, okrem iných látok. Detoxikuje črevá a pomáha aj pri depresívnych stavoch. Vždy, keď prichádza sezóna rebarbory, snažím sa ju využiť a vytvoriť zopár receptov.  Je z nej aj skvelá domáca zmrzlina 🙂

V tomto recepte som použila menej rebarbory a viac jahôd, samozrejme je na vás, aký pomer ovocia zvolíte. Galetka je receptom pre nenáročné gazdinky, ako jednoducho sa dá pracovať s cestom. Koláčik je rýchly, jednoduchý a chuťovo výnimočný.

Cesto/suroviny

120g mleté blanšírované mandle

150g maslo izbovej teploty

3PL med  / môžete použiť aj iné sladidlo /

šťava, kôra z jednej limetky

250g hladká špaldová múka

Jednoduchá galetka s jahodami a rebarborou na horúce dni

Náplň

Jahodový domáci lekvár  / výber je na vás /

500g čerstvé jahody

1ks rebarbora  / môžete nahradiť len jahodami /

Jednoduchá galetka s jahodami a rebarborou na horúce dni

Postup

Zo surovín si vypracujeme cesto. Ja si pomáham kuchynským robotom a potom cesto spracujem ešte rukami na doske. Zabalené do fólie dáme približne na tri hodiny do chladničky.

Cesto si môžete pripraviť aj deň pred pečením a uložíte na noc do chladničky. Pred spracovaním necháte odstáť pri izbovej teplote. Medzi dvoma papiermi na pečenie cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru.

Tento raw vegan čokoládový tart STOJÍ za to!

Spodok cesta od okrajov približne 3 až 4 cm potrieme domácim džemom. Ja som mala jahodový džem bez pridania cukru. Do stredu nakrájame rebarboru a naokolo pridáme čerstvé jahody. Rebarbora nie je podmienkou.  Ukladáme podľa vlastnej fantázie. Boky cesta založíme do okrúhleho tvaru, pritlačíme k cestu prstami. Potrieme žĺtkom a dáme piecť na 180°C , 40 minút. Necháme vychladnúť a môžeme konzumovať.

Galetka je báječne šťavnatá a sladká vďaka jahodovému džemu a čerstvým jahodám. V kombinácii s rebarborou vynikne aj kyselkavá chuť.

S láskou k pečeniu Silvia  

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články