4.2 C
Nitra
pondelok, 18 novembra, 2024

Jednoduchá osviežujúca roláda s jahodami a kokosom, bez lepku a múky

Milujem jar a leto, keď sa všetko prebúdza do krásnych farieb nielen v prírode, ale aj v ovocí a zelenine.

Ak ste si tento rok stihli nazbierať čerstvé jahody, mám pre vás jednoduchý skvelý sladký recept. V horúcom období zbožňujem vychladenú roládu s čerstvým ovocím, tentokrát to bude s jahodami a v kombinácii s kokosom.

Opäť som použila zdravšiu verziu sladenia s brezovým cukrom. Patrí medzi moje obľúbené sladidlo s rôznymi benefitmi a nízkym glykemickým indexom. Tvorenie a vymýšľanie nových receptov ma neuveriteľne baví a napĺňa radosťou, rada inšpirujem ľudí a naopak nechávam sa rada inšpirovať.

Ak vás zaujal môj recept, verím, že si vychutnáte každé sladké sústo vo vašich chuťových bunkách a spoznáte niečo nové pri pečení. Pečenie vnímam, ako niečo tvorivé, kreatívne s veľkou dávkou trpezlivosti s úžasným sladkým výsledkom.  

Jednoduchá osviežujúca roláda s jahodami a kokosom, bez lepku a múky

Doba pečenia/ 170°C, 20 minút

Suroviny/Cesto

6ks bielka

140g brezový cukor

štipka soli

2PL citrónová šťava

1PL vanilkový puding bez lepku  / môžete použiť aj klasický vanilkový puding /

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

50g mletý kokos

Čas čerešní: Vyskúšajte fantastickú bublaninu s makom

Náplň

400g tvaroh

3PL brezový cukor  / náhrada – med /

2PL citrónová šťava

5PL mletý kokos

150g čerstvé jahody

Jednoduchá osviežujúca roláda s jahodami a kokosom, bez lepku a múky

Postup

Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha a postupne pridávame brezový cukor. Miešame dovtedy, pokiaľ nebudete cítiť cukor pomedzi prsty. Ja si pomáham kuchynským robotom, môžete použiť aj ručný mixér.

Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame vareškou jemné cesto. Cesto vlejeme a rozotrieme na väčší plech o priemere približne 38 cm. Vystelieme papierom na pečenie. Vrch cesta som ešte pred pečením ozdobila cukrárenskou škrabkou, prejdeme ňou opatrne celé cesto. Dáme piecť na 170°C, 20 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a neskôr opatrne cesto prehodíme opačne a stiahneme jemne papier na pečenie. Roládu zrolujeme do utierky. Medzitým si pripravíme náplň. Tvaroh spolu s ostatnými surovinami vymiešame mixérom do hladkého krému.

Krém rozotrieme na spodok cesta a postupne pridáme na drobno nakrájané čerstvé jahody. Ak sa vám zdá príliš veľa krému, odložte si bokom a spapkáte neskôr. Roládu opatrne pozdĺžne zrolujeme a dáme schladiť na noc do chladničky. Ak vám trochu krému vytečie, nevadí.

Roláda je skutočne vynikajúca, ak je mierne vychladená, v letnom období úžasné osvieženie. Vrch si môžete posypať mletým brezovým cukrom na prášok a pridať ešte čerstvé jahody.

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články