Milujem jar a leto, keď sa všetko prebúdza do krásnych farieb nielen v prírode, ale aj v ovocí a zelenine.
Ak ste si tento rok stihli nazbierať čerstvé jahody, mám pre vás jednoduchý skvelý sladký recept. V horúcom období zbožňujem vychladenú roládu s čerstvým ovocím, tentokrát to bude s jahodami a v kombinácii s kokosom.
Opäť som použila zdravšiu verziu sladenia s brezovým cukrom. Patrí medzi moje obľúbené sladidlo s rôznymi benefitmi a nízkym glykemickým indexom. Tvorenie a vymýšľanie nových receptov ma neuveriteľne baví a napĺňa radosťou, rada inšpirujem ľudí a naopak nechávam sa rada inšpirovať.
Ak vás zaujal môj recept, verím, že si vychutnáte každé sladké sústo vo vašich chuťových bunkách a spoznáte niečo nové pri pečení. Pečenie vnímam, ako niečo tvorivé, kreatívne s veľkou dávkou trpezlivosti s úžasným sladkým výsledkom.
Doba pečenia/ 170°C, 20 minút
Suroviny/Cesto
6ks bielka
140g brezový cukor
štipka soli
2PL citrónová šťava
1PL vanilkový puding bez lepku / môžete použiť aj klasický vanilkový puding /
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
50g mletý kokos
Čas čerešní: Vyskúšajte fantastickú bublaninu s makom
Náplň
400g tvaroh
3PL brezový cukor / náhrada – med /
2PL citrónová šťava
5PL mletý kokos
150g čerstvé jahody
Postup
Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha a postupne pridávame brezový cukor. Miešame dovtedy, pokiaľ nebudete cítiť cukor pomedzi prsty. Ja si pomáham kuchynským robotom, môžete použiť aj ručný mixér.
Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame vareškou jemné cesto. Cesto vlejeme a rozotrieme na väčší plech o priemere približne 38 cm. Vystelieme papierom na pečenie. Vrch cesta som ešte pred pečením ozdobila cukrárenskou škrabkou, prejdeme ňou opatrne celé cesto. Dáme piecť na 170°C, 20 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a neskôr opatrne cesto prehodíme opačne a stiahneme jemne papier na pečenie. Roládu zrolujeme do utierky. Medzitým si pripravíme náplň. Tvaroh spolu s ostatnými surovinami vymiešame mixérom do hladkého krému.
Krém rozotrieme na spodok cesta a postupne pridáme na drobno nakrájané čerstvé jahody. Ak sa vám zdá príliš veľa krému, odložte si bokom a spapkáte neskôr. Roládu opatrne pozdĺžne zrolujeme a dáme schladiť na noc do chladničky. Ak vám trochu krému vytečie, nevadí.
Roláda je skutočne vynikajúca, ak je mierne vychladená, v letnom období úžasné osvieženie. Vrch si môžete posypať mletým brezovým cukrom na prášok a pridať ešte čerstvé jahody.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.