Vyskúšajte dnes túto vynikajúcu kokosovú pochúťku, ktorú pripravila Silvia.
Doba pečenia/ 180°C, 50 minút
Čo poviete na kombináciu kokos a čokoláda? Každý z nás určite pozná, úžasne chutnú kokosovú tyčinku obalenú množstvom čokolády 🙂 Tak si poďme upiecť takúto sladkú tyčinku vo forme koláčika.
Tento jednoduchý recept zvládne každá gazdinka. Ak netrpíte žiadnou intoleranciou na potraviny, môžete do koláčika použiť aj klasický biely jogurt. Ak pridáte na vrch kokosový krém, v spojení s cestom dokonalý zážitok. Kokosový krém alebo husté kokosové mlieko v plechovke, dostanete v každom obchodnom reťazci alebo v zdravých obchodoch. Je vo viacerých variantoch, aj v light verzii, no v tejto forme vám nezhustne .
Pri výbere si dávajte na to veľký pozor. Mletý kokos je veľmi vďačná surovina pri pečení koláčov bez múky. Tak neváhajte a upečte si opäť moju ďalšiu sladkú chuťovku v podobe zdravšej kokosovej tyčinky 🙂
Vyskúšajte aj tento RECEPT: Čokoládová jahôdka (bez múky a lepku)
Suroviny/ Cesto
2ks 150g biely jogurt bez laktózy / kto netrpí intoleranciou – klasický biely jogurt /
3ks vajíčka
50g kokosový cukor
150ml kokosové mlieko v krabici bez cukru
40g tmavé kakao s nízkym obsahom tuku a cukru / výber je na vás /
150g mletý kokos
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
90 – 100g 55% horká kvalitná čokoláda
Vrch
400ml kokosový krém v plechovke
kokosové lupienky
horká čokoláda
Postup
Vajíčka s kokosovým cukrom vymiešame do peny a postupne pridávame ostatné suroviny. Biely jogurt, kokosové mlieko, kakao, mletý kokos, prášok do pečiva a nakoniec primiešame rozdrvenú, nalámanú na menšie kúsky horkú čokoládu. Vymiešame cesto, ktoré vlejeme do menšej približne 18 až 20 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme na 180°C, 50 minút, necháme úplne vychladnúť. Neskôr opatrne vyberieme z formy. Kokosový krém v plechovke nezabudnite dať vopred na noc do chladničky, aby riadne stuhol. Vyberieme hustú časť a zmixujeme mixérom do hustejšej konzistencie. Rozotrieme na vrch koláča a posypeme kokosovými lupienkami. Môžete koláčik posypať kľudne aj mletým kokosom.
Na záver si polejeme vrch horkou rozpustenou čokoládou. Ja som koláčik dala ešte na 30 minút po upečení do chladničky. Samozrejme cez noc vám ešte viac stuhne. Maškrtníci môžu konzumovať aj ihneď, chuť koláčika sa približuje ku kokosovej tyčinke.
S láskou k pečeniu Silvia,
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.