Obdobie sliviek je stále ešte aktuálne a tak vám prinášam opäť ďalší sladký recept. Ak ste milovníci sliviek alebo ringlôt, určite vás tento šťavnatý tart svojou chuťou očarí.
Slivky obsahujú veľké množstvo minerálov a vitamínov. Viete o tom, že slivka pochádza z Kaukazu? Odtiaľ sa potom rozšírila do celého sveta. Pôvodné slivky mali drobnejšie plody, ktoré sa skôr podobali dnešným trnkám.
Letný quinoa koláč s marhuľami (bez lepku a laktózy)
Na naše územie sa slivka dostala už v 5. storočí so slovanskými kmeňmi. Pre mňa rozhodne zaujímavá informácia. Slivky mám veľmi rada, sú bohatým zdrojom vlákniny a pomáhajú pri trávení.
Ak vás zaujal môj recept, tak využite ešte toto krásne jesenné obdobie modrastých sliviek.
Doba pečenia / 180°C, 40 minút
Suroviny/Korpus
180g kvalitné maslo
1ks vajíčko
2PL kokosový cukor
štipka soli
100g ryžová celozrnná múka
200g hladká špaldová múka
Náplň
620g čerstvé slivky
50ml vody
3 – 4PL kokosový cukor
Vrch
čerstvé slivky
mandľové lupienky
Postup
Maslo izbovej teploty vymiešame s vajíčkom, pridáme cukor a ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, Ja si pomáham kuchynským robotom. Cesto vložíme zabalené do chladničky približne na 1 až 2 hodiny.
Bezlepkový makovo – slivkový koláč (bez laktózy)
Čerstvé slivky 620g zbavíme jadier a zmixujeme na drobno. Pridáme do hrnca spolu s 50ml vody, pridáme cukor a privedieme k varu. Ak nám začne vrieť, znížime teplotu a varíme približne 1 hodinu do hustého džemu. Počas varenia džem premiešame, aby sa nepripálil. Necháme úplne bokom vychladnúť. Cukor pridávame podľa kyslosti sliviek, môžete aj viac.
Cesto z chladničky vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a opatrne preložíme do vlnkovej formy, uhladíme veľkou lyžicou. Ja mám formu o priemere približne 27 – 28cm. Formu som si predtým vymazala trochu masielkom, nemám vyberateľné dno. Cesto vo forme dáme ešte na 20 minút do mrazničky. Slivkový džem rozotrieme na spodok a poukladáme po celom koláčiku rozpolené čerstvé slivky. Nakoniec môžete trochu koláčik posypať mandľovými lupienkami.
Dáme piecť na 180°C, 40 minút. Po upečení necháme koláčik vychladnúť. Je úžasne krehký a tak šťavnatý, sladulinký vďaka slivkám.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.