Tentokrát mám pre vás skvelý recept aj pre vegánov a nevegánov 🙂 Trošku náročnejší na čas a suroviny, no výsledok je neuveriteľne perfektný a chuťovo neodolateľný.
Veľmi rada tvorím takéto nepečené raw dezerty a hlavne v teplejšom období. Vedia skutočne osviežiť a zasýtiť. Táto kombinácia s kávou, kešu orechmi a tofu je výbornou kombináciou. Milovníci kávy si prídu na svoje v tomto recepte. Voňavej kávy je tu hodne dosť, podtón je veľmi jemný a krémový. Čo tak niečo zmeniť v pečení a vyskúšať niečo nové, chuťovo zaujímavé kombinovaním s rôznymi neobvyklými surovinami? Ako vždy vravím, v pečení a v tvorení sa medze nikdy nekladú. A ja milujem zachádzať v tvorení receptov do hĺbky rôznych chuťových buniek, niekedy sa s vami dokážu úžasne pohrať 🙂
Ide o Kávový raw vegan tart bez lepku, bez laktózy, bez múky.
Suroviny/Korpus
210g sušené ďatle
120g kešu orechy
1 malinké silné espresso / 30ml /
180g mleté ovsené vločky bez lepku / môžu byť aj celozrnné – kto netrpí intoleranciou na lepok /
Krém
2ks 180g biele natural tofu
200g kešu orechy
70g brezový cukor / náhrada- med /
100ml väčšie klasické silné espresso
100ml mandľové mlieko v krabici bez cukru
Vrch
200ml mandľová smotana
100 – 180g 72% horká kvalitná čokoláda
2 – 3čl mletá zrnková káva
Postup
Sušené ďatle aj kešu orechy zalejeme vriacou vodou a necháme približne dve hodiny odstáť. Neskôr sušené ďatle zlejeme, pridáme espresso a zmixujeme na kašu.
Kešu orechy zmixujeme taktiež na jemno aj s ovsenými vločkami. Vodu z kešu orechov taktiež zlejeme. Všetko dáme do jednej misky a vypracujeme rukami hutné cesto, natlačíme a rozotrieme rovnomerne na spodok 20 – 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Je dobré, keď si dáte papier na pečenie aj po okrajoch formy.
Lahodný čokoládový koláč s malinami
Príprava krému spočíva v tom, že opäť zalejeme kešu orechy vriacou vodou na dve hodiny. Zlejeme vodu a spolu s ostatnými surovinami zmixujeme vo výkonnom mixéry úplne do hladkého krému. Brezový cukor môžete kľudne nahradiť aj svojim obľúbeným sladidlom. Krém vlejeme na korpus a dáme do mrazničky približne na 4 hodiny.
Mandľovú smotanu ohrejeme po bod varu, odložíme bokom a rozpustíme v nej postupne nalámanú horkú čokoládu. Miešame do čokoládovej hustej polevy. Nezabudnite primiešať mletú zrnkovú kávu. Rozotrieme na vrch koláčika a dáme opäť do mrazničky, 30 minút približne. Koláčik môžete konzumovať ihneď, chvíľu necháme odstáť pri izbovej teplote a krájame. Neskôr uskladňujeme už len v chladničke.
V horúcom období je táto chuťovka skutočne osviežením. V zimnom období, je dobré nechať koláčik chvíľu pri izbovej teplote, aby nás moc neochladil.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.