(bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez múky)
Niečo pre milovníkov čokolády, spolu s čerstvými malinami je to dokonalá pochúťka. Mám veľmi rada túto kombináciu, bez múky a bez cukru. Banány sú dostatočne sladké a spolu s horkou čokoládou dokonale osladili koláčik.
Opäť niečo nenáročné pre gazdinky, ktoré milujú pečenie a experimentovanie s rôznymi surovinami.
Do stredu koláčika som nakoniec pridala kakaové bôby. Kakaové bôby – superpotravina, ktorá sa používa ako zdravšia náhrada čokolády. Majú vysoký obsah antioxidantov, udržujú zdravé trávenie, pomáhajú zlepšiť náladu a udržujú zdravé srdce i mozog. Preto vo svojich receptoch sa snažím používať, čo najkvalitnejšiu horkú čokoládu. Dnes už dostanete v obchodných reťazcoch aj horkú čokoládu z kvalitných kakaových bôbov.
Doba pečenia/ 80°C, 35 minút
Bábovka s pekanovými orechmi (bez lepku a bez laktózy)
Suroviny/Cesto
2 ks väčšie prezreté banány
3 ks vajíčka
100 ml kokosové mlieko v krabici bez cukru / môžete nahradiť aj inou alternatívou /
50 ml slnečnicový olej / alebo kokosový olej /
2 PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru / tmavé kakao /
150g mandľová múka
1čl jedlá sóda / náhrada – prášok do pečiva bez fosfátu /
1 PL kokosová múka
Vrch koláča
100g 76% horká kvalitná čokoláda
100 – 120ml mandľová smotana / náhrada – kokosová smotana /
300g čerstvé maliny
Vynikajúci čučoriedkový koláč s čapicou
Postup
Banány roztlačíme vidličkou na kašu a vymiešame spolu s vajíčkami do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny. Cesto vlejeme do 18cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 35 minút.
Koláč necháme vychladnúť, vyberieme ho z formy a opäť vložíme do umytej formy naspäť. Mandľovú smotanu privediemu k varu, odložíme bokom a rozpustíme v nej nalámanú čokoládu. Vymiešame hustú polevu a pridáme na vrch koláčika, riadne opatrne rozotrieme. Dáme schladiť a stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín alebo celú noc.
Približne za 5 hodín by mala poleva na koláčiku viac stuhnúť. Nakoniec pridáme na vrch dookola čerstvé maliny a môžete si nastrúhať do stredu koláčika aj čokoládu. Tento recept je skutočne zdravšou variantou pre tých, ktorý milujú čokoládu a sladké.
Opäť žiaden iný cukor nebol potrebný.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.
Kokosové mlieko v krabici bez cukru – Eco mil bio (kúpite aj iné značky v zdravom obchode). Toto kokosové mlieko má z môjho hľadiska najlepšie zloženie.