5.4 C
Nitra
štvrtok, 14 novembra, 2024

Letný quinoa koláč s marhuľami (bez lepku a laktózy)

Máte radi marhule? Zbožňujem toto sladko kyselkavé ovocie spolu s broskyňami. Veľmi rada v tomto období vymýšľam rôzne druhy receptov v kombinácií s týmto ovocím.

Tentokrát som sa rozhodla spojiť marhule s quinoa obilninou a mletým makom. Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde ju starovekí Aztékovia a Inkovia považovali za posvätnú matku zŕn.

Všetky druhy quinoa majú významné výživové vlastnosti, veľmi rada pečiem s touto obilninou, či už na sladko alebo slano. Marhule taktiež vynikajú veľkým množstvom minerálov a vitamínov.

Spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco, dokonca zlepšujú náladu. V letnom období sa snažím čo najviac využiť čerstvé ovocie v pečení koláčikov, príroda a matka zem nám ponúka neuveriteľné množstvo pokladov v tomto období. Ak milujete marhule, určite tento koláčik si vyskúšajte upiecť, je vhodný aj pre menšie detičky..

Letný quinoa koláč s marhuľami (bez lepku a laktózy)

Quinoa koláč s marhuľami (bez lepku, bez laktózy )

Doba pečenia/ 180°C, 40 minút

Suroviny/Cesto

180g quinoa biela

3ks vajíčka

100ml kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada – ovsené mlieko /

50ml slnečnicový olej  / náhrada – kokosový olej /

30g tmavé kakao

60g kokosový cukor

50g mletý mak   

100g ovsená múka bez lepku

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

3ks väčšie marhule

Vyskúšajte aj Zelená roláda s KIWI, pečte bez lepku

Postup

Obilninu quinoa si dáme na váhu a zalejeme vodou, aby množstvo bolo dokopy 540g. Necháme celú noc odstáť a potom zmixujeme v smoothie mixéry na kašu aj spolu s vajíčkami.

Vlejeme do misky a postupne pridávame ostatné suroviny, okrem marhúľ. Vymiešame chutné hustejšie cesto.  V prípade ak máte alergiu na mak, môžete to zameniť a pridať len ovsenú múku.

Cesto vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Pred pečením si poukladáme po celom vrchu koláčika nakrájané marhule na menšie kúsky. Pečieme na 180°C. 40 minút.

Ak máte k dispozícii menšie marhule, pridajte si viac na koláčik. Quinoa je bohatým zdrojom na bielkoviny a verím, že aj v podobe koláčika si ju obľúbite

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články