S Ing. Marcelom POLIČKOM, PhD. sme sa stretli na pôde Strednej školy veterinárnej v Nitre, kde je zástupcom riaditeľa pre odbornú prax a vzdelávanie. Marcel Polička je známy odborník v oblasti včelárstva, a keďže sa v posledných rokoch záujem o chov včiel zvýšil, zaujímalo nás, ako sa do toho celého vlastne pustiť.
„Naši študenti sa včelárstvu venujú počas krúžku a v rámci predmetu chov zvierat. Áno, o včelárstvo je stále záujem, a máme tu aj žiakov, ktorí začali včely chovať doma. Hoci sa hovorí, že včelárstvo je u nás na ústupe, nie je to celkom tak. V 80. rokoch sme mali u nás okolo pol milióna včelstiev, potom to začalo klesať, no dnes sme na úrovni cca 300 tisíc včelstiev. Áno, o chov včiel je stále záujem a badáme aj stúpajúci trend,“ povedal nám na úvod nášho stretnutia v školskej včelnici známy včelár.
Ako sa teda pustiť do včelárenia?
Úle už hádam videl každý z nás, a možno teraz niekto zvažuje, že by si domov pár úľov zadovážil. Chovať včely môže každý a nepotrebuje na to žiadne mimoriadne povolenie. Jedinou povinnosťou je zaregistrovať chov na miestne príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. „Je to kvôli chorobám, najmä moru včiel, pretože je nebezpečný a vie sa rozšíriť aj na okolité včelstvá,“ hovorí Marcel Polička. „Takéto choré včelstvo sa musí zlikvidovať, spáliť a v okolí 5 kilometrov sa urobí karanténa. Aj z tohto dôvodu musí včelár rešpektovať raz ročne kontrolu, či je jeho včelstvo v poriadku a zdravé.“
Ak teda splníte túto povinnosť, môžete sa pustiť do práce. „Úle treba umiestniť tak, aby boli chránené a nikomu neprekážali,“ pokračuje Marcel. „Takéto miesto sa volá včelnica, a včelár si ju prispôsobí tak, aby sa k včelám vedel čo najlepšie dostať. Úle stačí postaviť tak 30 až 50 centimetrov nad zemou. Na Slovensku sa používa úľ typu Tatran B10, čo znamená, že jeden takýto domček má desať rámikovodísk, desať rámikov v medníku a typizované rozmery 420 x 275 milimetrov. Každý úľ má úlov, dno, niekoľko nadstavkov a vrchnák. Ak si toto všetko pripravíme, môžeme si zadovážiť včely.“
Tak toto sa len tak nevidí: Vyrojili sa včely (foto)
Včely sú zaujímavé nielen pre med
Marcel Polička pripomína, že včelárstvo je zaujímavé tým, že má svoju priamu aj nepriamu produkciu. „Priama produkcia včiel je med, peľ, propolis, kašička či včelí jed,“ pokračuje. „Nepriamou je opeľovanie stromov, plodín. Najznámejším produktom včiel je práve med, ktorý konzumujeme všetci. Mnohí si stále myslia, že med, ktorý je skryštalizovaný, nie je dobrý, ale práve naopak, kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu a závisí od pomeru glukózy a fruktózy.“
Zaujímavé je, že včely patria medzi tzv. sociálny hmyz, teda vytvárajú spoločenstvo, v ktorom je kráľovná, matka, robotnice a trúdy.„Takéto včelstvo do roka spotrebuje asi 20 kilogramov peľu pre svoj vývoj a približne 100 kilogramov medu pre svoj vývoj, takže je to obrovské množstvo, milióny rastlín, ktoré včely musia opeliť. A tým, že majú ochlpené telíčko, tak prenášajú ten peľ a opeľujú rastliny. Takýto peľ im vidieť na nožičkách, nazýva sa to obnôžkový peľ. Včielka si v úli obnôžky strháva a stláča do bunky, vytesňuje vzduch a tak vzniká perga.“
Zaujíma nás, ako vlastne včely dokážu vyrobiť rôzne druhy medu. „ Je to kvôli flórokonštantnosti, včely sú verné kvetom, napríklad , ak kvitne repka, navštevujú ju prioritne. Aj preto sa úle premiestňujú,“ vysvetľuje Marcel Polička. „Z jedného takéhoto úľu získa chovateľa približne 25 kilogramov medu.“ Mnohým sa chov včiel páči, ale majú obavy z toho, že by ich včely mohli na záhrade obťažovať.
„To, aké včely doma budete mať, závisí aj od nich genetiky. Treba však vedieť aspoň to, že včely lietajú počas pekného počasia, vtedy sú pokojné, nemajú radi dážď. Ak sa včely rozhodnete chovať, je dobré sa preto vopred poradiť so skúseným včelárom,“ dodáva Marcel Polička, ktorého rady si môžete vypočuť a pozrieť aj na youtube, kde o chove včiel pripravuje odborné videá.
Ako teda na chov včiel? Určite si pozrite naše video a dozviete sa viac.
(hdu)