Bábovka v objatí kávy (bez lepku, bez laktózy)
Poznáte trstinovú melasu? Je to taký malý čierny zázrak a svojou chuťou skutočne výnimočný. Má výraznú, trošku horkastejšiu chuť. Opäť je aj vynikajúcim zdrojom minerálov, železa, vápnika a horčíka. Má nízky glykemický index a preto ju veľmi rada používam pri pečení koláčov.
Taktiež podporuje funkčný nervový systém a mnoho ďalších výhod v našom organizme.
Milujem arómu tohto čierneho zázraku a preto v spojení s kávou v mojom recepte, je chuť a výsledok dokonalý. Trstinová melasa sa používa aj do rôznych omáčok, či marinád. Má skutočne všestranné použitie a ja budem veľmi rada, ak tento malý zázrak vyskúšate opäť pri mojom ďalšom recepte.
Doba pečenia/180°C, 40 minút
Suroviny/Cesto
4 vajíčka
2PL trstinová melasa
4PL kokosový olej
150ml kokosové mlieko v krabici bez cukru
200g mandľová múka
100g ovsená múka bez lepku
1čl jedlá sóda
2PL kvalitná zomletá zrnková káva
Plnka
150g 82% kvalitná horká čokoláda
1 malinké silné espresso
Postup
Vajíčka si riadne vymiešame s trstinovou melasou, tá dodá cestu veľmi zvláštnu a zaujímavú chuť. Začneme pridávať ostatné suroviny, najprv mokré a potom suché suroviny. Nakoniec si zomelieme kvalitnú vašu obľúbenú kávu a vmiešame do cesta. Nad parou si rozpustíme horkú čokoládu a do nej vmiešame silné malinké espresso. Plnka nám zhustne. Formu na bábovku som si vymazala masielkom a práškovým kakaom. Môžete na vymazanie použiť aj kokosový olej.
Vyskúšajte mimoriadne chutný pizza chlieb (bez lepku)
Vlejeme polovicu cesta do formy a lyžicou pridávame plnku, ktorú riadne po obvode formy porozťahujeme. Opäť vlejeme ostatnú časť cesta. Dáme piecť na 180°C, 40 minút, necháme vychladnúť a vyklopíme bábovku. Ak použijete iné sladidlo, nezaručujem takú skvelú a zaujímavú chuť bábovky s trstinovou melasou.
S láskou k pečeniu Silvia.
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.