Máte radi tekvicu a domáci karamel? Tak tentokrát mám pre vás úžasný jesenný krémový koláčik, so sladkou tekvicou a hnedým karamelom z kokosového cukru.
Kokosový cukor je skvelou alternatívou rafinovaného cukru s obsahom železa, vápnika, zinku a draslíka. Vyrába sa zo šťavy z kokosových kvetov a je skutočne vhodný aj do varenia, pečenia. Má vysoký obsah minerálov, mastných kyselín a vlákniny. Rozhodne vám odporúčam vyskúšať niečo nové a netradičné v podobe karamelu.
Vynikajúce recepty od Silvie nájdete v sekcii Recepty na dobrú chuť
Tekvicu hokkaido využívam dosť často v pečení koláčikov. Dodá im krásnu farbu a sladkosť, niekedy skutočne cukor ani nie je potrebný. Tento recept je možno náročnejší na čas a trpezlivosť, no výsledok je ohromujúci. Všetky spojené chute krásne sa zladili. Verím, že som vás trošku týmto receptom zaujala a pečenie si užijete s veľkou radosťou.
Doba pečenia/ 180°C, 40 minút
Suroviny/Cesto – korpus
120g kvalitné maslo
100g celozrnná hladká špaldová múka
100g hladká špaldová múka
1ks vajíčko
štipka soli
Náplň
700g hokkaido tekvica
2ks vajíčka
200 – 250g hustý tvaroh
domáci karamel
Vrch
100g 76% horká kvalitná čokoláda
400ml kokosový hustý krém v plechovke
Karamel
100g kokosový cukor + 50ml voda
plátok masla
150ml mandľová smotana
Postup
Maslo izbovej teploty vymiešame s vajíčkom a postupne pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme hutné cesto a dáme stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky.
Medzi dvoma papiermi na pečenie cesto vyvaľkáme a opatrne prenesieme do okrúhlej 23cm formy vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme po okrajoch čo najvyššie veľkou lyžicou. Pomáhame si aj prstami, trochu sa s cestom pohráme. Cesto uložíme vo forme do mrazničky na 20 minút.
Tekvicu si umyjeme, nakrájame a upečieme v rúre do mäkka. Zmixujeme na hladkú kašu aj spolu s vajíčkami. Vlejeme do misky a pridáme postupne tvaroh a domáci karamel.
Vyskúšajte aj Jablkové muffiny s krémom tvarohu a mascarpone
Náplň vlejeme na korpus a dáme piecť na 180°C, 40 minút. Necháme koláčik vychladnúť. Kokosový krém v plechovke je potrebné dať na noc do chladničky. Potom vyberieme iba hustú časť a zmixujeme do hustejšej konzistencie. Pridáme rozpustenú a vychladenú horkú čokoládu. Vymiešame vrchný krém, ktorý rozotrieme po celom vrchu koláčika.
Dáme stuhnúť na noc do chladničky. Vrch si môžete ozdobiť lieskovými opraženými orechmi a nastrúhanou čokoládou.
Postup karamel
Kokosový cukor dáme do hrnca aj spolu s trochou vody. Necháme rozpustiť a ihneď v rýchlosti pridáme maslo. Ako náhle sa maslo rozpúšťa, pridáme mandľovú smotanu, miešame do tmavej konzistencie a mierneho zhustnutia. Môže to trvať niekoľko minút. Karamel vlejeme do sklenenej nádoby a necháme na noc v chladničke, úplne nám zhustne.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.