Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé. Nachádzať by sa v ňom mali čokolády s vysokým obsahom kakaa či gumené cukríky, ktoré sú zdrojom kolagénu, uviedla pre TASR vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Zuzana Klinčáková.
Pripomenula, že sladkosti a sladené nápoje sú nevhodné na každodennú konzumáciu. „Spôsobujú zvýšenú kazivosť zubov a priberanie, čo vedie k obezite. Sladkosti deťom nemôžeme úplne zakazovať, pretože organizmus potrebuje aj rýchle kalórie,“ uviedla.
Preferovať podľa odborníčky treba výrobky z tmavej horkej čokolády, ktorá obsahuje antioxidačne pôsobiace polyfenoly významné v prevencii tzv. civilizačných ochorení. Fenyletylamín zasa zvyšuje pozornosť, podporuje aktivitu a potláča depresiu. Významný je podľa Klinčákovej aj obsah minerálnych látok, akými sú horčík, fosfor, vápnik, železo či draslík, ktoré takéto čokolády obsahujú.
Potešia aj sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň prospešné pre zdravie. Okrem čerstvého ovocia, ktoré by malo byť základom každého balíčka, je podľa odborníčky zdravé a obľúbené aj sušené ovocie. „Netreba sa báť orieškov a orechov, ktoré obsahujú omega-3-mastné kyseliny. Pôsobia pozitívne na mozog a cievy,“ povedala.
Sušené ovocie zasa dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo. Medzi takéto patria aj pre vianočný čas typické datle a figy.
„Keksíky a rôzne druhy napolitánok sú menej vhodné,“ radí odborníčka z bratislavského RÚVZ. Poukázala na to, že obsahujú prázdne kalórie a sú vyrábané z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky a semiačok.
Symbolickou súčasťou balíčka by mali byť aj rôzne orechy a oriešky. Tie majú mnoho pozitívnych nutričných vlastností, sú zdrojom zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Okrem domácich vlašských orechov a lieskovcov sú obľúbené kešu oriešky, para orechy a hlavne arašidy.
Tu však Klinčáková upozorňuje, že orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. „To musia mať na zreteli osoby, u ktorých sa už potravinová alergia prejavila. Orechy sa neodporúčajú dávať jesť malým deťom z dôvodu možnej alergizácie, ale aj z bezpečnostného dôvodu udusenia,“ uzavrela.
Zdroj: TASR