Potravinári, cestovný ruch a gastrosektor sa opäť dohodli na projekte presunu pracovnej sily z gastroprevádzok do podnikov na výrobu potravín. Prísne protipandemické opatrenia na jednej strane obmedzili prevádzky pôsobiace v gastrosektore, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily.
Potravinárska komora Slovenska (PKS) ako člen iniciatívy #StáleMámeChuť, preto znovu naštartovala zapožičiavanie zamestnancov. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých má cestovný ruch k dispozícii. Na druhej strane ich spoja s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.
„Dávame možnosť všetkým potravinárskym prevádzkam nahlasovať počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe. Na druhej strane prevádzky cestovného ruchu, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia zápasiace s nadbytkom pracovnej sily majú možnosť nahlásiť počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné,“ uviedla Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Dodala, že viac informácií o projekte nájdu záujemcovia na stránkach www.stalemamechut.sk a www.pks.sk.
Zdroj: TASR
Foto: Ilustračné NN