Máte radi kyselkavú rebarboru? Rebarbora rástla takmer v každej záhrade našich starých, či prastarých rodičov. Hoci sa považuje za zeleninu, v kulinárskej praxi sa s ňou často zaobchádza ako s ovocím.
Ja som ju tentokrát skombinovala so sladkými broskyňami, chute sa tak vyvážili. Ale mȏžete použiť aj iné sladké ovocie alebo iba samotnú rebarboru. Vrchnú vrstvu rebarbory si posypete viac kokosovým cukrom.
Silviine vynikajúce recepty nájdete v sekcii Recepty na dobrú chuť
Rebarbora rastie v našich záhradách od mája do konca júna. Obsahuje veľké množstvo živín, vlákninu, bielkoviny, C vitamín, K vitamín, B vitamín, vápnik, draslík a horčík, okrem iných. Quinoa obilnina má taktiež vysokú výživovú hodnotu, obsahuje množstvo bielkovín. Vyskúšajte opäť mȏj ďalší recept a pečte s rebarborou 🙂
(bez lepku, bez vajec, bez laktózy)
Doba pečenia/ 180°C, 35 – 40 minút
Suroviny/ Cesto
pol šálky 150ml biela Quinoa
1ks a polovica banána
100g mandľová múka
150g ovsená múka bez lepku
150g pohánková múka
1čl jedlá sóda
1čl korenie do múčnikov / badián, zázvor, škorica, klinček, pomarančová a citrónová kôra/
Plnka
3ks rebarbora
1 – 2 ks väčšia broskyňa
100g vlašské orechy
1 a pol PL kokosový cukor
Postup
Quinoa vopred namočíme do vody aspoň na jednu hodinku a potom zmixujeme na kašu. Postupne pridáme ostatné suroviny a rukami vypracujeme cesto. Môžete cesto dať na pol hodinku oddýchnuť do chladničky alebo môžete ihneď na riadne pomúčenej doske, či na silikónovej podložke rozvaľkať na hrúbku aspoň 7 mm do kruhu.
Ja si vždy cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom prenesiem na plech. Rebarboru si nakrájame na menšie kúsky a posypeme kokosovým cukrom, necháme chvíľu odležať. Vlašské orechy si zomelieme, dáme na spodok cesta aspoň 3cm od okrajov. Vezmeme si nakrájané broskyne a naukladáme dookola.
Potom si vezmeme nakrájanú rebarboru a opäť naukladáme čo najviac po strede cesta. Okraje galetky cesta zahneme, potrieme vajíčkom a posypeme mletými orechmi. Dáme piecť na 180°C, 35 – 40 minút. Galetka je chuťovo veľmi šťavnatá a sladulinká.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.