Poznáte Quinoa? Je to zdravá obilnina, ktorá neobsahuje lepok.
Máme tri druhy, biela, červená a čierna. Ja som v recepte použila bielu Quinoa, je skutočne veľmi vhodná do koláčov. Quinoa má veľký obsah proteínov, udržuje zdravé kosti, zdravé srdce a dokonca je aj dobrá pri cukrovke.
Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a vegáni ju dosť často využívajú vo svojom jedálničku. Tentokrát som sa rozhodla pre zdravší recept bez pridania cukru. Ako sladenie som použila iba ovocie. Koláčik je vhodný aj pre menšie detičky. Dosť často sa zameriavam na tvorenie receptov pre menšie deti do troch rokov.
Sladenie ovocím je skutočne najlepšia a najzdravšia voľba, i keď preháňať by sme to tiež nemali. Ako sa vraví, všetko s mierou. Ak máte radi zaujímavé a netradičné recepty, tento vás skutočne obohatí o iné chute.
Doba pečenia / 180°C, 45 – 50 minút
Suroviny/Cesto
3ks vajíčka
1ks a polovica banána
450g jahody
2 šálky uvarená Quinoa biela
1šálka ryžová hladká múka
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
Čerešňový chlebík s nádychom mäty bez lepku, bez laktózy
Postup
Banány si rozpučíme riadne vidličkou, najlepšie sú prezreté banány a vymiešame s vajíčkami do peny. Jahody umyjeme, nakrájame a zmixujeme na kašu.
Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame mixérom cesto. Vlejeme na 28cm menší plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch poukladáme ešte čerstvé jahody. Dáme piecť na 180°C, 45 – 50 minút.
Jednoduchá osviežujúca roláda s jahodami a kokosom, bez lepku a múky
Tento experiment s Quinoa sa skutočne vydaril, vďaka banánu, jahodám je koláč sladulinký a Quinou nie je ani cítiť. Ak máte radi koláče zo pšena, Quiona biela mu bola dosť podobná.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.