Opäť niečo pre milovníkov kávy, tomuto receptu je ťažko odolať 🙂 Táto kombinácia chutí ma skutočne nesklamala. Pri tomto recepte som použila sladenie so sušenými ďatlami. Sú skvelým zdrojom vlákniny, draslíka, chlóru, železa a vitamínov B. Ak sa chcete vyhnúť rafinovaným cukrom, sušené ďatle sú veľmi dobrou voľbou pri pečení a sladení koláčov. Navyše, ovsené vločky spolu s kešu orechmi sú skvelou kombináciou pri raw dezertoch. Jedno kávové zrno vás neuveriteľne zasýti 🙂
Dosť často si pripravujem takéto raw dezerty v podobe tyčiniek alebo guľôčok, na dlhšie túry v prírode. Pri raw dezertoch je výhoda, že príprava nie je nikdy náročná.
Viac Silviiných receptov si pozrite tu.
Suroviny
200g sušené ďatle
200g kešu orechy
1 malinké silné espresso / 30ml /
160g ovsené mleté vločky bez lepku / ak netrpíte intoleranciou môžete použiť aj celozrnné vločky /
8PL veľkých lyžíc ďatlovej vody
Vrch
200g 72% horká kvalitná čokoláda
1PL kokosový olej
2 – 3 čl mletá kvalitná zrnková káva
Postup
Sušené ďatle si zalejeme vriacou vodou a necháme minimálne dve hodiny odstáť. Kešu orechy taktiež zalejeme vriacou vodou a necháme tiež dve hodiny odstáť, aby nám zmäkli. Po dvoch hodinách sušené ďatle zmixujeme na kašu aj s 8 veľkých lyžíc ďatlovej vody, v ktorej sme mali namočené ďatle.
Z kešu orechov zlejeme vodu a taktiež zmixujeme spolu s malinkým espressom na kašu. Všetko dáme do misky, pridáme ovsené mleté vločky a vypracujeme cesto. Cesto dáme viac stuhnúť do chladničky približne na 4 hodiny.
Zelená roláda s KIWI, pečte bez lepku
Neskôr si vždy z cesta odoberieme a tvarujeme guľôčky, v strede jemne stlačíme pozdĺžne špajdlou. Vytvarujeme zrnko kávy. Horkú čokoládu aj s kokosovým olejom si rozpustíme nad parou v miske a pridáme mletú kávu. Zrnká obaľujeme v čokoláde, poukladáme na papier na pečenie. Dáme stuhnúť na celú noc do chladničky.
Sú neuveriteľne báječné a nie sú prehnane presladené. Tento recept sme si doma veľmi obľúbili, kávové vegan zrná vám budú skutočne chutnať. Ak nemáte k dispozícii doma kávovar, stačí ak si zalejete a uvaríte malinké silné espresso.
Verím, že tento recept vás zaujal a že do Nového roka 2023 vstúpime s tou správnou náladou.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.