Vianoce sa síce už končia, všetkým radovánkam ale ešte koniec nie je. Ľudia sú totiž doma aj po nich a navyše sa blíži – Silvester. Ďalší významný deň na hýrenie a obžerstvo. Takže, čo s načatým večerom?
Ľudia sa síce v týchto dňoch kvôli koronavírusu veľmi stretávať nemôžu, ale predsa si len neodpustia styk s rodinou či priateľmi. A vtedy si zvyknú dať aj niečo do nosa. Dni i večery sú chladné, treba sa niečím zohriať. No a čo je lepšie ako dobrý punč? Jasné, aj varené vínko, hriatô alebo čaj so slivovičkou prípadne rumíkom, no punč je v tomto období predsa len vzácnejší. Steve Perry na sociálnej sieti ponúka recept nielen na vynikajúci vianočno-silvestrovský punč, ale aj na chutné silvestrovské bravčové plátky s ananásom a syrom.
VIANOČNO-SILVESTROVSKÝ PUNČ
Suroviny
0,7 l víno červené sladké
0,2 l rum/whiskey/medovina
0,25 l čaj čierny (môže byť s arómou jablka/pomaranču/citrónu/škorice)
0,25 l čaj ovocný (s arómou jablka/pomaranču/škorice)
3 ks škorica celá
15 g škorica mletá
8 ks klinčeky
2 čl šťava citrónová
4 pl med rozpustený
2 ks jablko
1 ks pomaranč
1 ks mandarinka
80 g (napr. maliny) ovocie lesné ľubovoľné
Postup
1 – Uvaríme čaje (druh čaju podľa vašej chuti), necháme vylúhovať 5 min a dáme do hrnca. Hrniec držíme počas celého procesu mierne bod bodom varu. Môže byť uzatvorený.
2 – Pridáme víno a rum. Celé škorice a mletú škoricu (množstvo podľa chuti). Klinčeky. Citrónovú šťavu. Med podľa chuti. 10 minút varíme.
3 – Počas varenia si nakrájame na malé kúsky jablko. Pomaranč a mandarínku ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a tiež nakrájame na malé kúsky. Pridáme do hrnca aby nasiakli škoricovú vôňu. Pridáme do hrnca a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec môžeme pridať lesné ovocie. Podávame horúce počas chladných zimných večerov .
RECEPT na NEDEĽU: Krevety na víne
SILVESTROVSKÉ BRAVČOVÉ PLÁTKY S ANANÁSOM A SYROM
Suroviny (na 4 porcie)
750 g chudé bravčové stehno
1 konzerva plátkový ananás
Soľ
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
200 gr. tvrdý syr na strúhanie
1 téglik 33% smotana na šľahanie
Pečieme 50 minút
Postup:
1 – Mäso si umyjeme a nakrájame na rezne, osolíme okoreníme, opaprikujeme a vyklepeme.
2 – Rozohrejeme si olej a v krátkosti opečieme z oboch strán. Mäso ukladáme na plech. Keď je opečené, na každé poukladáme plátok ananásu, zalejeme výpekom, pokvapkáme šťavou z ananásu a nakoniec dáme smotanu.
3 – Zakryjeme alobalom a dáme do rúry na 200 stupňov, asi na pol hodinku, kým nie je mäkké, odokryjeme ho a posypeme nastrúhaným syrom. A už len zapiecť.
Jozef Uhlárik