5.4 C
Nitra
štvrtok, 14 novembra, 2024

Recepty na vynikajúci vianočno-silvestrovský punč a chutné silvestrovské bravčové plátky s ananásom a syrom

Vianoce sa síce už končia, všetkým radovánkam ale ešte koniec nie je. Ľudia sú totiž doma aj po nich a navyše sa blíži – Silvester. Ďalší významný deň na hýrenie a obžerstvo. Takže, čo s načatým večerom?

Ľudia sa síce v týchto dňoch kvôli koronavírusu veľmi stretávať nemôžu, ale predsa si len neodpustia styk s rodinou či priateľmi. A vtedy si zvyknú dať aj niečo do nosa. Dni i večery sú chladné, treba sa niečím zohriať. No a čo je lepšie ako dobrý punč? Jasné, aj varené vínko, hriatô alebo čaj so slivovičkou prípadne rumíkom, no punč je v tomto období predsa len vzácnejší. Steve Perry na sociálnej sieti ponúka recept nielen na vynikajúci vianočno-silvestrovský punč, ale aj na chutné silvestrovské bravčové plátky s ananásom a syrom.

VIANOČNO-SILVESTROVSKÝ PUNČ

Suroviny

0,7 l víno červené sladké

0,2 l rum/whiskey/medovina

0,25 l čaj čierny (môže byť s arómou jablka/pomaranču/citrónu/škorice)

0,25 l čaj ovocný (s arómou jablka/pomaranču/škorice)

3 ks škorica celá

15 g škorica mletá

8 ks klinčeky

2 čl šťava citrónová

4 pl med rozpustený

2 ks jablko

1 ks pomaranč

1 ks mandarinka

80 g (napr. maliny) ovocie lesné ľubovoľné

Postup

1 – Uvaríme čaje (druh čaju podľa vašej chuti), necháme vylúhovať 5 min a dáme do hrnca. Hrniec držíme počas celého procesu mierne bod bodom varu. Môže byť uzatvorený.

2 – Pridáme víno a rum. Celé škorice a mletú škoricu (množstvo podľa chuti). Klinčeky. Citrónovú šťavu. Med podľa chuti. 10 minút varíme.

3 – Počas varenia si nakrájame na malé kúsky jablko. Pomaranč a mandarínku ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a tiež nakrájame na malé kúsky. Pridáme do hrnca aby nasiakli škoricovú vôňu. Pridáme do hrnca a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec môžeme pridať lesné ovocie. Podávame horúce počas chladných zimných večerov .

Recepty na vynikajúci vianočno-silvestrovský punč a chutné silvestrovské bravčové plátky s ananásom a syrom
Vianočný punč sa dá spraviť na viacero spôsobov a s rozličnými ingredienciami. Steve Perry ponúka svoj recept, ktorý vyzerá rozhodne zaujímavo. Zdroj: facebook.com

RECEPT na NEDEĽU: Krevety na víne

SILVESTROVSKÉ BRAVČOVÉ PLÁTKY S ANANÁSOM A SYROM

Suroviny (na 4 porcie)

750 g chudé bravčové stehno

1 konzerva plátkový ananás

Soľ

mleté čierne korenie

mletá červená paprika

olej

200 gr. tvrdý syr na strúhanie

1 téglik 33% smotana na šľahanie

Pečieme 50 minút

Postup:

1 – Mäso si umyjeme a nakrájame na rezne, osolíme okoreníme, opaprikujeme a vyklepeme.

2 – Rozohrejeme si olej a v krátkosti opečieme z oboch strán. Mäso ukladáme na plech. Keď je opečené, na každé poukladáme plátok ananásu, zalejeme výpekom, pokvapkáme šťavou z ananásu a nakoniec dáme smotanu.

3 – Zakryjeme alobalom a dáme do rúry na 200 stupňov, asi na pol hodinku, kým nie je mäkké, odokryjeme ho a posypeme nastrúhaným syrom. A už len zapiecť.

Jozef Uhlárik

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články