Milovníci maku si opäť v tomto recepte prídu na svoje. V kombinácii s pomarančom, úžasná vôňa a chuť krémovej náplne.
Ako sladidlo som použila tentokrát brezový cukor, má nízky glykemický index. Podľa názvu je jasné, že cukor je získavaný z brezy. Brezový cukor, je druh prírodného cukru a je vhodný aj pre diabetikov.
Recept na roládu je skutočne jednoduchý a s pomarančom osviežujúci. V teplejšom období je roláda veľmi vhodná na konzumáciu, ak je trošku vychladená. Ak máte radi ľahšie recepty, tento vás určite poteší.
Roláda s makom a pomarančovou plnkou /bez lepku/
Doba pečenia/ 180°C, 18 minút
Suroviny/Cesto
6ks vajíčka
3PL brezový cukor
3PL slnečnicový olej
5PL mletý mak
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
3PL ryžová múka
kôra z jedného pomaranča
Plnka
3ks pomaranč
1ks citrón
100ml voda
300g tvaroh plnotučný alebo polotučný
1ks vanilkový puding bez lepku / môže byť aj klasický vanilkový puding /
brezový cukor
Fantastické špenátové palacinky (bez lepku a laktózy)
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny, nakoniec primiešame nastrúhanú na jemno pomarančovú kôru a vyšľahané bielka so štipkou soli.
Cesto vlejeme a rozotrieme na plech o priemere približne 38cm. Dáme piecť na 180°C, 18 minút. Po upečení cesto obrátime a jemne stiahneme papier na pečenie. Cesto opatrne zrolujeme do utierky.
Z troch pomarančov a jedného citróna vytlačíme šťavu, 300ml. Dolejeme ešte 100ml vody. Dokopy budete mať 400ml šťavy. Polovicu šťavy odlejeme do hrnca a do druhej polovice primiešame vanilkový puding a brezový cukor. Približne 2 až 3PL brezového cukru.
Šťavu v hrnci privedieme k varu a vlejeme ostatnú časť, miešame do zhustnutia pudingového krému. Dáme na bok vychladnúť. Neskôr primiešame tvaroh a vznikne nám úžasný sladký krém.
Krém nanesieme na roládu a pridáme ešte kúsky pomarančov nakrájaných na jemno. Zrolujeme a dáme schladiť na pár hodín do chladničky, môžete aj celú noc. S krémom trochu opatrne natierať, môžete si nejakú časť odložiť bokom. Roládu si môžete nakoniec poprášiť brezovým cukrom zomletým na prášok.
Cesto je veľmi chutné a jemné, v kombinácii s plnkou dokonalé.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.