Kuchárska profesia nie je rozhodne jednoduchá, pretože jedlom sa dá nielen veľa povedať a získať, ale aj pokaziť. A navyše nie nadarmo sa hovorí, že „láska ide cez žalúdok“. Ak by to bol pravda, tak skvelí kuchári by mali nielen harmonický život, ale zároveň by nemali núdzu o hladné či „nenásytné“ nápadníčky.
O nápadníčky zrejme nemá núdzu ani šéfkuchár reštaurácie Semillon Vráble Roman Borovský, ktorý o svojich kvalitách presvedčil na 10. ročníku podujatia Zimný festival jedla, ktorý pre neho skončil parádnym úspechom. Zimný festival jedla sa opäť podarilo zorganizovať po koronavírusovej pandémii v riadnych podmienkach a jeho účastníci mali možnosť znovu ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.
Semillon nováčikom festivalu, Borovský s ikonickým jedlom
Na zaujímavom a prestížnom podujatí sa rozhodlo zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu 50 reštaurácií, takže jubilejný 10. ročník bol z tohto pohľadu rekordný. Zúčastnilo sa na ňom 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili,“ skonštatoval riaditeľ festivalu Radoslav Nackin, pre ktorého bolo potešujúce, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Medzi také sa zaradila aj reštaurácia Semillon Vráble spolu so svojím šéfkuchárom Romanom Borovským.
Podľa organizátora sa stala nováčikom festivalu jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí. A aby tej slávy pre Vrábľanov nebolo málo, tak z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráble. Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa medzi ikonické jedlá zaradil aj králik – mrkva – zemiak z reštaurácie Semillon Vráble. Je teda prirodzené, že portál nitranoviny.sk položil šéfkuchárovi Romanovi Borovskému niekoľko otázok.
Šéfkuchár BOROVSKÝ: Byť úspešný nie je vôbec ľahké, v zahraničí som získal neoceniteľné skúsenosti
Kde sa podujatie konalo a koľko na nej bolo zúčastnených kuchárov?
Zimného festivalu jedla sa zúčastnilo päťdesiat reštaurácii z celého slovenská aby odprezentovali svoju kuchyňu a svoje zručnosti.
Boli ste aj vy zaradení do nejakej kategórie? Ak áno, koľko ste mali v nej súperov?
Keďže zimný festival nebola súťaž, reštaurácie sa nepovažovali za súperov a nesúperili o priečku v rebríčkoch, ale hostia zanechávali recenzie a na základe nich dostali niektoré reštaurácie hodnotenie. My, ako nováčik, sme získali titul „Prekvapenie tohto ročníka zimného festivalu jedla“.
Vinárstvo Predium Vráble pripravuje zábavu pre veľkých aj malých. TOTO by ste si nemali nechať ujsť
Aké menu ste pripravili? Čo všetko mali porotcovia a aj hostia od vás na tanieri?
Pre našich hostí zimeného festivalu jedla, sme si pripravili trojchodové menu plus niekoľko medzichodov, ktoré boli prekvapením pre hosti. Menu začínalo králikom v zemiakovom knedlíku, ktoré získalo podľa ohlasov od hostí ocenenie ikonické jedlo, ako ďalší chod sme podávali teľacie líčka, ktoré boli našim zimným hitom. Dezert ktorým sme ukončili menu bola guľa prelievaná malinovou omáčkou. Keďže ostatné medzichody boli prekvapenie, tak ich necháme pod rúškom tajomstva.
Kde ste čerpali inšpiráciu na svoj kulinársky výtvor, s ktorým ste tak uspeli?
Inšpiráciu som získal zo všetkých nadobudnutých skúseností. S mojím tímom kuchárov som sa snažil spojiť tradičné chute v netradičnej podobe.
Môžu sa na niečo podobné tešiť aj hostia vo vašej vrábeľskej reštaurácii, alebo tam ste to už niekomu ponúkli?
Toto menu bolo pripravované priamo pre zimný festival, ale dezert sme mali v ponuke už v minulosti. A keďže sa nám osvedčil, rozhodli sme sa ho zaradiť aj do tohto menu. V našej reštaurácii momentálne ponúkame odlišné menu, ktoré už čoskoro budeme meniť, keďže sa snažíme dodržiavať sezónnosť. V blízkej budúcnosti sa môžu naši zákazníci tešiť na dlho očakávaný steak night, ktorý má už druhy ročník. V ponuke sú samozrejme len určite dátumy, a tak isto aj limitovaný počet miest. Ako úplnú novinku pripravujeme pre tento rok aj premiérový ročník summer food fest, ktorý sa bude konať v letnom období. Viac informácii ale prezrádzať nebudem, pretože už čoskoro sa ich dozviete.
Odniesli ste si z tohto zimného festivlu aj nejaké inšpirácie na to, čo nové ponúknete svojim hosťom?
Zo zimného festivalu som si odniesol nielen novú skúsenosť, ale hlavne veľa spokojných zákazníkov, ktorí sú pre mňa motiváciu pre ďalšiu tvorbu a teším sa, keď sa k nám opäť vrátia a ochutnajú naše nové jedlá v spojení s degustáciou nového ročníka vín Vinárstva Predium.
Dodo Púchovský