4.2 C
Nitra
pondelok, 18 novembra, 2024

Sezóna medvedieho cesnaku: Spravte si pesto alebo ochutenú soľ

Sezóna medvedieho cesnaku je už v plnom prúde a tak sa mnohí pýtajú, ako ho spracovať, aby nám doma vydržal čo najdlhšie. Medvedí cesnak má mnoho liečivých vlastností, medzi ktoré patrí najmä jeho schopnosť detoxikácie.

Odporúča sa ho konzumovať vo všetkých formách. Medvedí cesnak pomáha pri žalúdočných problémoch, pri vysokom krvnom tlaku, kŕčových žilách, bolestiach hlavy, ochorení horných dýchacích ciest či posilnení imunity.

Sezóna medvedieho cesnaku: Spravte si pesto alebo ochutenú soľ
Medvedí cesnak

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme umytý medvedí cesnak, olivový, ryžový alebo slnečnicový olej, do pesta nepridávam už žiadne suroviny, aby mi dlhšie vydržalo. Listy medvedieho cesnaku potom mixujeme do konzistentnej kaše, vlejeme do pohára, uzavrieme a skladujeme v chladničke, môžete pridať aj soľ.

Pesto vieme využiť aj pri príprave bylinkového masla, stačí ho s maslom vymiešať (výborné je aj vegánske maslo). Použiť ho môžeme aj do marinády na mäso, domácu pizzu, pečený chlebík.

Sezóna medvedieho cesnaku: Spravte si pesto alebo ochutenú soľ
Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak soľ

Umyjeme medvedí cesnak a necháme ho usušiť. Do mixéra pridám ružovú jemne mletú himalájsku soľ a zmixujeme. Vysypeme na papier, roztiahneme prstami a necháme poriadne presušiť. Po vyschnutí zmixujeme úplne do jemnej konzistencie, čím viac medvedieho cesnaku, tým viac bude soľ zelená. Uskladniť v uzavretej nádobe na tmavom mieste.

Sezóna medvedieho cesnaku: Spravte si pesto alebo ochutenú soľ

Fermentácia s medvedím cesnakom

Zeleninu s bylinkami môžeme fermentovať po celý rok. Takáto zelenina je vhodná na chlebík, aj k jedlu, či samostatne. Potrebujeme červenú kapustu, červenú cibuľu, červenú repu, jablko, zázvor, chilli ( môžete vybrať zeleninu podľa chuti), listy medvedieho cesnaku (použiť môžete aj iné bylinky – kôpor, fenikel).

Vynikajúce alternatívne recepty od Silvie nájdete v Receptoch na dobrú chuť

Zeleninu nastrúhame na jemnom strúhadle, jablko ošúpeme a nakrájame na jemno, so zázvorom a chilli opatrene. Zeleninu s bylinkami striedame a riadne utlačíme v pohári. Použiť môžete aj Umeocot, ktorý dostanete v zdravom obchode. Zeleninu nakladáme do klasických sedemdecových pohárov, ktorá potom zatvoríme viečkom, najlepšie aj s gumou odspodu. Nálev si pripravíme jednoducho: Na jeden pohár dáme približne 50 až 80 ml Umeoctu a zvyšok dolejeme podľa potreby vodou, zmiešame, vlejeme do pohára so zeleninou a necháme na parapete fermentovať 10 až 14 dní. Soľ pridávať nemusíme, Umeocot je dosť slaný, pridať si však môžete sladidlo. Po otvorení uskladňujeme v chladničke.

Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x