24.8 C
Nitra
streda, 21 augusta, 2024

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?

Už rok pre vás každý týždeň varí zaujímavé a zdravé jedlá, ktoré publikujeme v rubrike Recepty na dobrú chuť. Pripravuje vynikajúce zákusky, v ktorých tradičný cukor nahrádza zdravými sladidlami a nebráni sa ani experimentom. Fanúšička zdravého životného štýlu, Nitrančanka Silvia KOLLÁROVÁ.

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?
Silvia Kollárová s dcérou Viki

Tak sa nám na úvod predstav…

Volám sa Silvia Kollárová, pochádzam zo Slovenska a nádherného mesta pod Zoborom Nitra.  

Ako si sa dostala vlastne k vareniu a pečeniu?

Varenie a pečenie je mojou súčasťou a láskou života, vždy som mala k tomu veľmi blízko a obohacovalo to môj život. Viac som sa do tajov pečenia a tvorenia receptov postupne vypracovala zhruba pred 4 rokmi, založením svojho blogu na sociálnej sieti Instagram. V tom čase som prechádzala svojou ťažkou transformáciou duchovného a fyzického tela. Keďže som v tom období trpela množstvom intolerancií na potraviny, nabralo to v mojom živote v tom čase úplne iný smer formovania sa. Začala som sa viac zaoberať pečením pre ľudí, ktorí trpia rovnako intoleranciou na potraviny ako ja. Dnes trpí veľké množstvo ľudí alergiami a intoleranciami na potraviny a ak sa ma niekto opýta, či vedie z toho cesta von, moja odpoveď znie Áno. Cesta to nie je krátka, nie je rovná, nie je ľahká, nie je vždy svetlá, vyžaduje si veľmi dlhý čas a trpezlivosť, pracovať so svojím vnútrom a so sebou samým.

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?
Silvia

Ako vznikajú tvoje nápadité recepty?

Všetky moje recepty si tvorím a pripravujem sama. Na svojom blogu mám nespočetne veľké množstvo ľudí aj z iných krajín sveta a všetci sme si navzájom veľkou inšpiráciou. Svet tvorenia v gastronómii, receptov, jedál a pečenia koláčov je neuveriteľne nabitý krásnou pozitívnou energiou a magických chutí. V mojej mysli je toľko veľa nápadov pri pečení, že niekedy to nestíham ani sama spracovať 🙂 No musím sa priznať, veľakrát si pripravím recept a nie vždy vychádza podľa mojich predstáv, vtedy improvizujem. Veľa mojich receptov je skutočne vytvorených tak, že dvojičku nenájdete 🙂 Rada používam a spájam rôzne chute zeleniny a ovocia, rada experimentujem.   

Dominika TITKOVÁ: Chcela by som sa dotknúť duše človeka

Ku ktorej kuchyni máš blízko?

Ak by som mala definovať k akej kuchyni mám blízko, bola by to Ázijská. Vyslovene mi vyhovujú rôzne chute, korenia, hríby, zelenina, omáčky, taká pestrofarebná kombinácia všetkého druhu. Milujem rôzne chute bylinkových čajov a môj najobľúbenejší je Matcha zelený čaj. Často ho používam aj pri pečení koláčov a raw receptoch.

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?
Silvia miluje prírodu a lozenie po skalách

Si známa propagátorka zdravého životného štýlu. Čo zaň považuješ a ako si sa k nemu dopracovala?

Dosť často dostávam otázku, čo považujem za zdravý životný štýl a ako sa k nemu dopracovať. V prvom rade si musíme uvedomiť, že zdravie pochádza najviac z úrovne nášho vedomia. Každý jeden vibrujeme v iných energiách, inak sme naladení a inak sa spájame so svojim vnútorným svetom. Dopracovať sa k čo najvyššej úrovni vedomia nie je určite jednoduché, vyžaduje si to veľmi dlhý čas pracovať sám na sebe. Čas, ako keby sa zrodiť od úplného začiatku ešte v lone matky. Môžete sa akokoľvek zdravo stravovať, ale ak máte vo svojom vnútri nevyriešené svoje bolesti a zápasíte deň čo deň so svojou minulosťou, negatívnymi emóciami, ktoré ovplyvňujú naše vnútorné orgány, choroba prepukne.

Silvia Kollárová: Recepty na dobrú chuť

Najviac pri transformácií bolo pre mňa ťažké udržať svoje duchovné a fyzické telo v rovnováhe. Ak niekto odo mňa žiada radu, ako sa stravovať a udržať sa v zdraví, nikdy nemôžete chcieť aby ten človek išiel rovnakou cestou, ako je tá vaša. To, čo robí mne dobre, nemusí robiť druhému. Vždy sa snažím podávať informácie, pomocnú ruku, moje vedomosti a naviesť na lepšiu cestu, no nikdy nepoužijem slovo musíš.

K alternatívnej medicíne som prvýkrát prihliadla zhruba pred 15 rokmi, odvtedy sa v tomto smere stále učím a vzdelávam. Najviac som sa do alternatívy ponorila počas mojej  transformácii za posledných 5 rokov. Na tejto ceste som spoznala troch úžasných učiteľov, tri neuveriteľne krásne svetelné bytosti. Tieto duše ma viedli, učili a ukázali mi iný smer tohto sveta, ostatné už záležalo len na mne. Niekedy musíme spadnúť na dno a do úplnej tmy, aby sme sa vedeli opäť postaviť na vlastné nohy. Opustiť všetko staré, nepotrebné, čo vám už na vašej ceste životom neslúži a niekedy je krásne sa naučiť aj odpúšťať 🙂

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?
Silvia Kollárová

Ako sa teda máme stravovať tak, aby sme si neublížili? Ako sa stravuje tvoja rodina?

Ak by som vám mala priblížiť aspoň trošku z nášho jedálnička v mojej rodine, uprednostňujeme stravu podľa ročných období, sezónnu zeleninu a ovocie. V mojich očiach by mala byť strava vyvážená a pestrofarebná. Vo voľnom čase okrem pečenia sa venujem skalolezectvu, turistike a najviac času strávim v prírode, kde čerpám čo najviac energie.  

Medzi moje najobľúbenejšie jedlo patrí strukovinový perkelt, v kombinácii s rajčinovou domácou omáčkou. K tomu vždy upečiem čerstvú chrumkavú foccaciu chlieb alebo fougasse. Fougasse je typickým pečivom francúzskej kuchyne. Taktiež mám veľmi rada japonský ramen s hríbmi, s kopou koreňovej zeleniny, zázvoru, rôznych výhonkov, semienok, rezancov a tofu.

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami. Čo bude variť na Vianoce?
Silvia

Nuž, neviem si teda predstaviť, ako bude vyzerať váš štedrovečerný stôl, prezradíš?

Náš štedrovečerný stôl nie až tak ničím výnimočný. Pripravujem zemiakový šalát bez majonézy a vajec. Skôr do neho pridávam trocha bieleho čistého jogurtu spolu so šťavou zaváraných uhoriek. Tento rok si dopredu tri týždne fermentujem zeleninu, červenú kapustu, červenú cibuľu, zázvor, mrkvu, červenú repu a všetko to zalievam umeoctom. Umeocot je prírodný zdroj vápnika, železa a draslíka. Má slano kyslú chuť a príjemnú ľahko ovocnú arómu. Je veľmi vhodný aj do šalátov. K zemiakovému šalátu pripravím aj deň vopred čerstvého pstruha, ktorý sa mi marinuje 24 hodín v bylinkách. Polievku podávam šošovicovú s hríbmi bez mlieka. K vianočným sviatkom nepečiem príliš veľa sladkého, ale tento rok som sa rozhodla zájsť trošku za vyšší level pečenia a urobím tri druhy makróniek. Samozrejme, medovníky s lineckým pečivom určite chýbať nebudú.

Starostka Mária Korčoková: Na dedine vás každý pozná a rovno povie, čo si o vás myslí. Niekedy pochváli, inokedy vynadá

Čo by si popriala našim čitateľom a ľuďom okolo seba?

Chcem sa veľmi poďakovať z celého srdca za výzvu a možnosť prispievať mojimi receptami do portálu Nitranoviny. Mojim čitateľom a pekárom želám krásne, pokojné, pohodové Vianočné sviatky plné radosti, svetla a čarovnej lásky. Želám nám všetkým, aby sme zlé vo svojich srdciach nepestovali a viac sa priblížili k svojej krásnej božskej podstate.

S láskou Silvia  

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články