Už rok pre vás každý týždeň varí zaujímavé a zdravé jedlá, ktoré publikujeme v rubrike Recepty na dobrú chuť. Pripravuje vynikajúce zákusky, v ktorých tradičný cukor nahrádza zdravými sladidlami a nebráni sa ani experimentom. Fanúšička zdravého životného štýlu, Nitrančanka Silvia KOLLÁROVÁ.
Tak sa nám na úvod predstav…
Volám sa Silvia Kollárová, pochádzam zo Slovenska a nádherného mesta pod Zoborom Nitra.
Ako si sa dostala vlastne k vareniu a pečeniu?
Varenie a pečenie je mojou súčasťou a láskou života, vždy som mala k tomu veľmi blízko a obohacovalo to môj život. Viac som sa do tajov pečenia a tvorenia receptov postupne vypracovala zhruba pred 4 rokmi, založením svojho blogu na sociálnej sieti Instagram. V tom čase som prechádzala svojou ťažkou transformáciou duchovného a fyzického tela. Keďže som v tom období trpela množstvom intolerancií na potraviny, nabralo to v mojom živote v tom čase úplne iný smer formovania sa. Začala som sa viac zaoberať pečením pre ľudí, ktorí trpia rovnako intoleranciou na potraviny ako ja. Dnes trpí veľké množstvo ľudí alergiami a intoleranciami na potraviny a ak sa ma niekto opýta, či vedie z toho cesta von, moja odpoveď znie Áno. Cesta to nie je krátka, nie je rovná, nie je ľahká, nie je vždy svetlá, vyžaduje si veľmi dlhý čas a trpezlivosť, pracovať so svojím vnútrom a so sebou samým.
Ako vznikajú tvoje nápadité recepty?
Všetky moje recepty si tvorím a pripravujem sama. Na svojom blogu mám nespočetne veľké množstvo ľudí aj z iných krajín sveta a všetci sme si navzájom veľkou inšpiráciou. Svet tvorenia v gastronómii, receptov, jedál a pečenia koláčov je neuveriteľne nabitý krásnou pozitívnou energiou a magických chutí. V mojej mysli je toľko veľa nápadov pri pečení, že niekedy to nestíham ani sama spracovať 🙂 No musím sa priznať, veľakrát si pripravím recept a nie vždy vychádza podľa mojich predstáv, vtedy improvizujem. Veľa mojich receptov je skutočne vytvorených tak, že dvojičku nenájdete 🙂 Rada používam a spájam rôzne chute zeleniny a ovocia, rada experimentujem.
Dominika TITKOVÁ: Chcela by som sa dotknúť duše človeka
Ku ktorej kuchyni máš blízko?
Ak by som mala definovať k akej kuchyni mám blízko, bola by to Ázijská. Vyslovene mi vyhovujú rôzne chute, korenia, hríby, zelenina, omáčky, taká pestrofarebná kombinácia všetkého druhu. Milujem rôzne chute bylinkových čajov a môj najobľúbenejší je Matcha zelený čaj. Často ho používam aj pri pečení koláčov a raw receptoch.
Si známa propagátorka zdravého životného štýlu. Čo zaň považuješ a ako si sa k nemu dopracovala?
Dosť často dostávam otázku, čo považujem za zdravý životný štýl a ako sa k nemu dopracovať. V prvom rade si musíme uvedomiť, že zdravie pochádza najviac z úrovne nášho vedomia. Každý jeden vibrujeme v iných energiách, inak sme naladení a inak sa spájame so svojim vnútorným svetom. Dopracovať sa k čo najvyššej úrovni vedomia nie je určite jednoduché, vyžaduje si to veľmi dlhý čas pracovať sám na sebe. Čas, ako keby sa zrodiť od úplného začiatku ešte v lone matky. Môžete sa akokoľvek zdravo stravovať, ale ak máte vo svojom vnútri nevyriešené svoje bolesti a zápasíte deň čo deň so svojou minulosťou, negatívnymi emóciami, ktoré ovplyvňujú naše vnútorné orgány, choroba prepukne.
Silvia Kollárová: Recepty na dobrú chuť
Najviac pri transformácií bolo pre mňa ťažké udržať svoje duchovné a fyzické telo v rovnováhe. Ak niekto odo mňa žiada radu, ako sa stravovať a udržať sa v zdraví, nikdy nemôžete chcieť aby ten človek išiel rovnakou cestou, ako je tá vaša. To, čo robí mne dobre, nemusí robiť druhému. Vždy sa snažím podávať informácie, pomocnú ruku, moje vedomosti a naviesť na lepšiu cestu, no nikdy nepoužijem slovo musíš.
K alternatívnej medicíne som prvýkrát prihliadla zhruba pred 15 rokmi, odvtedy sa v tomto smere stále učím a vzdelávam. Najviac som sa do alternatívy ponorila počas mojej transformácii za posledných 5 rokov. Na tejto ceste som spoznala troch úžasných učiteľov, tri neuveriteľne krásne svetelné bytosti. Tieto duše ma viedli, učili a ukázali mi iný smer tohto sveta, ostatné už záležalo len na mne. Niekedy musíme spadnúť na dno a do úplnej tmy, aby sme sa vedeli opäť postaviť na vlastné nohy. Opustiť všetko staré, nepotrebné, čo vám už na vašej ceste životom neslúži a niekedy je krásne sa naučiť aj odpúšťať 🙂
Ako sa teda máme stravovať tak, aby sme si neublížili? Ako sa stravuje tvoja rodina?
Ak by som vám mala priblížiť aspoň trošku z nášho jedálnička v mojej rodine, uprednostňujeme stravu podľa ročných období, sezónnu zeleninu a ovocie. V mojich očiach by mala byť strava vyvážená a pestrofarebná. Vo voľnom čase okrem pečenia sa venujem skalolezectvu, turistike a najviac času strávim v prírode, kde čerpám čo najviac energie.
Medzi moje najobľúbenejšie jedlo patrí strukovinový perkelt, v kombinácii s rajčinovou domácou omáčkou. K tomu vždy upečiem čerstvú chrumkavú foccaciu chlieb alebo fougasse. Fougasse je typickým pečivom francúzskej kuchyne. Taktiež mám veľmi rada japonský ramen s hríbmi, s kopou koreňovej zeleniny, zázvoru, rôznych výhonkov, semienok, rezancov a tofu.
Nuž, neviem si teda predstaviť, ako bude vyzerať váš štedrovečerný stôl, prezradíš?
Náš štedrovečerný stôl nie až tak ničím výnimočný. Pripravujem zemiakový šalát bez majonézy a vajec. Skôr do neho pridávam trocha bieleho čistého jogurtu spolu so šťavou zaváraných uhoriek. Tento rok si dopredu tri týždne fermentujem zeleninu, červenú kapustu, červenú cibuľu, zázvor, mrkvu, červenú repu a všetko to zalievam umeoctom. Umeocot je prírodný zdroj vápnika, železa a draslíka. Má slano kyslú chuť a príjemnú ľahko ovocnú arómu. Je veľmi vhodný aj do šalátov. K zemiakovému šalátu pripravím aj deň vopred čerstvého pstruha, ktorý sa mi marinuje 24 hodín v bylinkách. Polievku podávam šošovicovú s hríbmi bez mlieka. K vianočným sviatkom nepečiem príliš veľa sladkého, ale tento rok som sa rozhodla zájsť trošku za vyšší level pečenia a urobím tri druhy makróniek. Samozrejme, medovníky s lineckým pečivom určite chýbať nebudú.
Čo by si popriala našim čitateľom a ľuďom okolo seba?
Chcem sa veľmi poďakovať z celého srdca za výzvu a možnosť prispievať mojimi receptami do portálu Nitranoviny. Mojim čitateľom a pekárom želám krásne, pokojné, pohodové Vianočné sviatky plné radosti, svetla a čarovnej lásky. Želám nám všetkým, aby sme zlé vo svojich srdciach nepestovali a viac sa priblížili k svojej krásnej božskej podstate.
S láskou Silvia