A opäť tu máme obdobie veľkého výberu čerstvého ovocia. Maliny, čerešne, čučoriedky, marhule, broskyne, jahody, všade to hrá sladkou a farebnou krásou.
Tentokrát som si pre vás pripravila recept na mini tortičku s čerešňami a malinami. Ako sladenie som použila trstinovú melasu. Je výťažok z cukrovej trstiny, neobsahuje konzervanty a je bohatá na železo, vápnik. Má najnižší obsah cukru, vysoký obsah minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Trstinová melasa má svoju zaujímavú chuť a skutočne pri pečení je veľmi vynikajúca.
Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami.
Ak vás mȏj recept zaujal, budem rada, ak pri pečení použijete aj trochu fantázie…
Doba pečenia/ 180°C, 30 – 35 minút
Suroviny na jedno cesto/Cesto
3ks vajíčka
1 a pol veľkej lyžice trstinová melasa
pol šálky kokosové mlieko v krabici bez cukru
3PL kokosový olej
100g mandľová múka
100g ovsená múka bez lepku
1čl jedlá sóda
50g vegan horká čokoláda pecičky / mȏžete použiť klasickú nalámanú horkú čokoládu /
Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami
Plnka
500g hustý tvaroh
100 – 150g vegan horká čokoláda / zámena – klasická horká čokoláda /
150 – 200g čerstvé čerešne
100g čerstvé maliny
2 – 3čl agar želatína
Vrch
100g vegan horká čokoláda / zámena klasická horká čokoláda /
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s trstinovou melasou do penista. Postupne pridáme ostatné suroviny a nakoniec primiešame opatrne bielka vyšľahané so štipkou soli a 50g vegan pecičky čokolády. Nezabudnite dvakrát upiecť cesto, potrebujeme dva korpusy.
Cesto vlejeme do 18cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 30 – 35 minút. Necháme vychladnúť a prekrojíme opatrne na polovicu. Ak vám koláčik viac vyrastie po upečení, Ja si vždy vrchy odrežem aby som mohla ľahšie plniť plnkou.
Tvaroh na plnku si vymiešame mixérom s rozpustenou horkou čokoládou. Čerešne a maliny si podlejeme trochou vody a dáme variť do zmäknutia a zhustnutia, môžete pridať ku koncu trochu agar želatíny aby plnka bola hustejšia. Na spodnú časť korpusu som pridala len tvarohovú plnku, na druhú časť korpusu pridajte tvarohovú plnku a do stredu pridajte časť čerešňovej plnky. To isté zopakujte aj na tretiu časť korpusu, prikryjeme vrchným korpusom a dáme na 2 až 3 hodiny koláčik schladiť do chladničky.
Na vrch koláča som rozpustila opäť nad parou horkú čokoládu vegan, môžete si zvoliť aj podľa seba vašu obľúbenú horkú čokoládu. Chuť je veľmi zaujímavá s plnkou tvarohu, čokolády a spolu s čerešňami dokonalá kombinácia, sviežosť pri každom kúsku. Veľmi rada používam ako sladidlo trstinovú melasu, v pečení vytvorí dokonalosť a spojenie zaujímavej chute koláča. Ak použijete iné sladidlo, chuť môže byť už trochu odlišná.
Koláčik si ozdobte čerstvým ovocím.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.