5.4 C
Nitra
štvrtok, 14 novembra, 2024

Sladká predvianočná nádhera. Urobiť ju nie je vôbec ľahké. Viete, aký je ten správny recept?

Vianoce už nemilosrdne klopú na dvere a ženičky azda každej vekovej kategórie začínajú s prípravou na ne. Nielen upratovanie, ale i varenie a najmä pečenie patrí k dávnym koloritom zrejme najkrajších sviatkov v roku.  

Pečeniu sa venuje aj známa levická pernikárka Eva Hajdamárová ktorá zvykne robiť aj na Vianoce krásne medovníkové veci. Povedať, ktoré z jej výtvorov pred týmito veľkými sviatkami sú krajšie ja veľmi ťažké, pretože sú jeden krajší ako druhý. Nie nadarmo sú žiadané i za hranicami Slovenska. Po takmer dvoch mesiacoch príprav a pečenia však už hlási hotovo, a tak najkrajšie sviatky v roku sa môžu začať. A my vám od nej ponúkame aj recept na výborné perníky.

Najťažšie sa robila klenba na betleheme

Sladká predvianočná nádhera. Urobiť ju nie je vôbec ľahké. Viete, aký je ten správny recept?
Najhoršie sa Eve Hajdamárovej robila klenba na betleheme s latinským nápisom „Sláva Bohu na výsostiach“, ktorý je z čokolády. Zdroj: Jozef Uhlárik

Eva Hajdamárová zvykne pred Vianocami upiecť i jednu veľkú medovníkovú nádheru, ktorá potom zdobí niektorý z kresťanských objektov. V tomto roku sa rozhodla upiecť a zostrojiť kostolík s betlehemom. „Robila som ho asi mesiac a všetko, okrem figúrok, ktoré sú zo sadry, je z perníka alebo z vaječných bielok, takže je to jedlé,“ priznáva pernikárka. „Minula som na to asi 4,2 kg, približne 60 vajec, okolo 4 kg cukru a tiež asi 3 kg medu. Najhoršie sa robila klenba na betleheme s latinským nápisom „Sláva Bohu na výsostiach“, ktorý je z čokolády,“ prezrádza Eva Hajdamárová, ktorá sa ale nevyhla ani „stavbárskym“ problémom. „Ako som išla prilepiť ten nápis, tak sa mi na dvoch miestach rozlomil. Poprosila som Krista aby mi prišiel na pomoc a pustila som sa do opravy. Druhý pokus našťastie vyšiel, ale veľmi som sa pri tom zapotila,“ vraví pernikárka, ktorá sa celkom slušne babrala aj s vežičkou na kostole.

Sladká predvianočná nádhera. Urobiť ju nie je vôbec ľahké. Viete, aký je ten správny recept?
Vianočná výzdoba Evy Hajdamárovej je nielen veľmi pekná, ale aj chutná. Foto Jozef Uhlárik

„To sa totiž nedá urobiť naraz. Vždy musím čakať ako murár s hrubou stavbou, pretože sa to potrebuje vysušiť a vyzrieť. A keď sú už boky úplne tvrdé, potom môže ísť strecha. Po jej nalepení musím znovu tak jeden deň počkať, aby to dobre stvrdlo, a až potom môže ísť vežička a na nej hodiny. A úplne posledný sa dáva krížik na vežičke,“ priznala postup „stavebných“ prác Eva Hajdamárová, ktorá svoj výtvor darovala na faru v Leviciach, ale počas Vianoc bude vystavený v miestnom kostole sv. Michala. Rozmer jej výtvoru je 80 x 70 cm a má hmotnosť asi 20 kg. Hitom na vianočných stromčekoch sú aj jej krásne vyzdobené a najmä veľmi chutné medovníkové gule. „Na stromčeku vyzerajú predsa len oveľa zaujímavejšie ako sklenené, a navyše sa dajú aj zjesť,“ vraví s úsmevom pernikárka a medovnikárka o svojich vianočných ozdobách.

Bratislava: Poteší vás Vianočný les

Recept na dobré perníkové cesto:

1 kg hladkej múky

10 dkg kvalitného masla

1 polievková lyžica ruku

70 dkg tekutého kvetového alebo agátového medu

5-6 vajec

mletá škorica

nové korenie

štipka kakaa

celé to dobre a na hladko vypracovať, zabaliť do potravinárskej fólie a uložiť na chlad (môže byť aj chladnička)

po upečení cesta a jeho vybraní z rúry sa ešte za horúca potrie so žĺtkom zmiešaným s 1 až 2 polievkovými lyžicami mlieka.

Sladká predvianočná nádhera. Urobiť ju nie je vôbec ľahké. Viete, aký je ten správny recept?
Perníkové vianočné gule nie sú len veľmi pekné, ale dajú sa celé aj zjesť. Foto: Jozef Uhlárik

Recept na bielko na ozdobovanie a lepenie vianočných gulí:

1 bielok vyšľaháme

20-25 dkg poriadne preosiateho práškového cukru

zopár kvapiek dobre precedenej citrónovej šťavy

štipka soli

Jozef Uhlárik

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články