Veľká noc sa už nezadržateľne blíži. Ženy si síce počas veľkonočného pondelka „vytrpia“ svoje, lenže vodu, voňavku aj „výprask“ korbáčom napokon znesú a svojich kúpačov vždy nejako „ocenia“. Počas veľkonočnej šibačky nie je azda chlapec či mládenec, ktorý by za svoju dobre odvedenú „prácu“ nedostal nejaké vajíčko.
A práve netradičné, zato veľmi pekné a najmä chutné, veľkonočné vajíčka robí známa pernikárka či medovnikárka Eva Hajdamárová. Jej perníkové veľkonočné kraslice sú už známe široko ďaleko. Okrem toho dokáže Levičanka vyrobiť z perníka naozaj nádherné veci. Za jej sladkou nádherou sú však dlhé hodiny a dni tvrdej cukrárenskej práce. Aj tentokrát ich robila, rovnako ako vlani, novou technikou.
Urobiť medovníkovú kraslicu nie je len tak
Počas veľkonočnej šibačky nie je azda chlapec či mládenec, ktorý by za svoju dobre odvedenú „prácu“ nedostal nejaké vajíčko. Tie od Evy Hajdamárovej z Levíc sú navyše nielen veľmi pekné, ale doslova na zjedenie. „Snažím sa, aby na nich bol stále iný vzor,“ netají skúsená pernikárka a medovnikárka, ktorá sa rôznym sladkým výtvorom venuje už takmer desať rokov. „Vyrobiť medovníkové veľkonočné vajíčka či šperkovnice je naozaj pracná robota. Základom je cesto, ktorého výroba potrebuje skutočne dosť času. Aby vyzrelo, musí byť zabalené v potravinárskej fólii a uložené na chlade aj týždeň až dva,“ dodala pernikárka.
Vyrobiť a ozdobiť perníkové veľkonočné vajíčka nie je veru vôbec jednoduché. „Urobiť jedno mi trvá aj dva dni. Každá jedna polovička vajíčka sa musí upiecť i vyzdobiť samostatne. Po upečení sa jej okraje ešte obrusujú a prirovnávajú k sebe, aby spolu pasovali. Na jednotlivé polovičky sa potom nanesie vzorka, tá sa usuší, vybielkuje, nalepia sa ozdobné cukrovinky a napokon sa obe polovičky zlepia. Lepí sa to bielkom a celé sa to takto nechá spolu celú noc. Nakoniec sa cez to uviaže stuha,“ prezradila pernikárka výrobu jednej kraslice, ktorá je vo vnútri dutá. Vyrábať perníkové veľkonočné kraslice preto Eva Hajdamárová začína už tri týždne pred sviatkami.
Nové sladké „veľdielo“ tentoraz nebude
Eva Hajdamárová prišla vlani pred Veľkou nocou s novinkou, ktorá sa jej osvedčila a navyše sa ľuďom a zapáčila. „Je to nová technika, takzvané dierkovanie. Videla som niečo podobné asi pred piatimi či šiestimi rokmi v televízii a veľmi ma to oslovilo, tak som to teraz skúsila aj ja, ale nie do skutočného vajíčka, ale do perníkového. Dcéra ma prekvapila vlani pred Veľkou nocou, keď mi priniesla takú šikovnú malú domácu vŕtačku. Vtedy som si to skúsila na veľkonočných perníkových vajíčkach po prvý raz a podarili sa, lebo boli naozaj pekné. Najskôr sa každá polovica gule samostatne upečie, potom vyvŕta a vyzdobí, a až koniec sa to zliepa,“ prezradila pernikárka.
Levická pernikárka pred Vianocami vyslovila želanie, pred Veľkou nocou urobiť z perníka Križevac, čo kopec nachádzajúci sa nad farnosťou Medžugorie, na ktorom je tiež krížová cesta k Medžugoriu. „Je tam krásny veľký kríž, v ktorého strede sa nachádza relikvia ukrižovaného pána Ježiš,“ povedala pre portál nitranoviny.sk pred Vianocami Eva Hajdamárová, ktorá však svoj plán zrealizovať nedokázala. „Žiaľ, do Medžugoria sme išli dosť narýchlo a skôr ako bolo v pláne, a tak som to nestihla,“ skonštatovala smutne.
Recept na dobré perníkové cesto:
1 kg hladkej múky
10 dkg kvalitného masla
1 polievková lyžica ruku
70 dkg tekutého kvetového alebo agátového medu
5-6 vajec
mletá škorica
nové korenie
štipka kakaa
celé to dobre a na hladko vypracovať, zabaliť do potravinárskej fólie a uložiť na chlad (môže byť aj chladnička)
po upečení cesta a jeho vybraní z rúry sa ešte za horúca potrie so žĺtkom zmiešaným s 1 až 2 polievkovými lyžicami mlieka.
Recept na bielko na ozdobovanie a lepenie vajíčok:
1 bielok vyšľaháme
20-25 dkg poriadne preosiateho práškového cukru
zopár kvapiek dobre precedenej citrónovej šťavy
štipka soli
Dodo Púchovský