Blížia sa nám Veľkonočné sviatky a tak vám prinášam opäť inšpiráciu na sladký tekvica chlieb so sušeným ovocím. Len tak si natrieť kúsok s domácim džemom alebo masielkom, úžasná voňavá dobrota.
Milujem piecť koláče z hokkaido tekvice, skutočne sa dá využiť na sladko aj na slano. S pridaním korenia kurkumy, docielite nádhernú farbu sladkého chlebíka tekvice. Kurkuma korenie je taký malý zlatý zázrak a pochádza z indickej kuchyne.
Má krásne žltú a mierne pálivú chuť, obsahuje skutočne vzácne látky. Veľmi často ju používam pri pečení dezertov alebo koláčov v sladkom prevedení. Taktiež ju pridávam do cesta, či už pri pečení domácej pizze alebo čerstvého chlebíka. Tento skvelý jednoduchý recept vás určite svojou chuťou poteší. Stačí s láskou zamiesiť cesto a vytvoriť takúto nádhernú farebnú tekvicu.
Doba pečenia/ 220 – 200°C, 25 – 30 minút
Suroviny/Cesto
220g tekvica hokkaido
1ks vajíčko
100g ryžová celozrnná hladká múka
400g hladká špaldová múka
50g kokosový cukor
40g kvalitné rozpustené maslo
2čl cejlónska škorica
1PL kurkuma korenie
1čl kardamom korenie
1ks bio sušené droždie
200ml teplé kokosové mlieko v krabici
dve hrste sušené brusnice alebo hrozienka / vopred si ich sparíme do mäkka /
Postup
Najprv si umyjeme aj so šupkou tekvicu, nakrájame na menšie kúsky a pečieme na plechu na 200°C, 20 – 25 minút. Trošku po vychladnutí zmixujeme s vajíčkom na hladkú kašu. Do misky si pripravíme najprv suché suroviny a potom pridávame mokré suroviny, cesto miešame niekoľko minút. Ja si pomáham kuchynským robotom, približne 4 až 5 minút miesim cesto, bez sušeného ovocia.
Cesto preložíme do misky vymastenej trochu olejom a prikryjeme utierkou. Po 30 minútach cesto prekladáme z jednej aj z druhej strany, proces opäť zopakujeme po 30 minútach. Nakoniec necháme cesto ešte hodinu prikryté vykysnúť. Približne dve hodiny potrebuje cesto čas na zdvojnásobenie. Po vykysnutí ešte cesto vypracujeme trochu v rukách, na pomúčenej doske a pridáme sušené brusnice. Zapracujeme do cesta. Vytvarujeme krásny okrúhly bochník.
Makovo – čokoládový koláč na zdravé jarné maškrtenie
Vezmeme nastrihaný špagát, z každej strany položíme do kríža, uložíme bochník a v strede vždy uviažeme. Postup nájdete aj na internete, ak ste ešte nikdy nepiekli bochník v tvare tekvice. Bochník preložíme opatrne na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť ešte 20 minút približne. Neskôr potrieme žĺtkom a pečieme na 220°C, 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 200°C a pečieme ešte 15 – 20 minút. Pred pečením a vyhriatím rúry vložte na spodok nádobu alebo menší plech na pečenie. Keď budete vkladať bochník do rúry, vlejeme na spodok plechu horúcu vodu, vytvoríme tým takú paru. Dvierka na rúre ihneď zavrieme.
Po 10 minútach plech môžete vybrať a pri znížení ešte bochník pečieme 15 až 20 minút. Kôrka nám stmavne. Necháme úplne vychladnúť a odstránime z bochníka špagát opatrne. Tento sladký tekvicový bochník je úžasný aj na raňajky s masielkom alebo domácim džemom. V kombinácii so sušeným ovocím je sladký a dokonalý.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.