Keďže sa nám krásne všetko prebúdza do zelenej jarnej krásy, dnes mám pre vás skvelý slaný recept. V tomto recepte môžete využiť svoju fantáziu, experimentovať s rôznymi surovinami a farebnosťou zeleniny.
Ešte stále je čas a zber medvedieho cesnaku, kľudne to využite a pridajte do cesta. Môžete si pridať medvedí cesnak ku baby špenátu a tak spolu zmixujete. Fantázie sa medze nekladú 🙂 Tento krásne zelený slaný koláč môžete upiecť trebárs aj k Veľkonočným sviatkom, ktoré nám už onedlho klopkajú na dvere. Užite si nádherný pokojný čas priatelia a nech vám to krásne pečie. Koláč je , samozrejme, bez lepku.
Mozzarelové posúchy s medvedím cesnakom (bez lepku)
Doba pečenia/ 180°C, 40 minút
Suroviny /Cesto
125g čerstvý baby špenát
3ks vajíčka
pol šálky kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada – ovsené alebo ryžové mlieko /
3PL kokosový olej
150g ovsená múka bez lepku
1čl jedlá sóda / náhrada – prášok do pečiva bez fosfátu /
5PL strúhaný syr mozzarella
syr gouda / môžete si zvoliť podľa seba aj iný tvrdý syr /
polovica stonkový zeler / jedna menšia nožička /
polovica červenej papriky / použila som kápiu /
pár kúskov fazuľkové struky nakrájané na drobno / náhrada – mrazené /
pistácie
soľ, mix sušených byliniek / používam himalájsku čiernu alebo ružovú soľ a bylinky bez chemických prísad /
Sezóna medvedieho cesnaku: Spravte si pesto alebo ochutenú soľ
Postup
Vajíčka si oddelíme. Špenát si sparíme a potom spolu so žĺtkami zmixujeme. Pridáme postupne mlieko, olej, múku a jedlú sódu. Do cesta si nakrájame zeleninu a pridáme strúhaný syr mozzarella a trochu nakrájaný syr gouda. Môžete si kľudne aj podľa seba zvoliť inú zeleninu, ktorú máte radi a pridať iný tvrdý syr na kocky nakrájaný do cesta.
Nakoniec do cesta opatrne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vlejeme do 18cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Vrch som posypala rozdrvenými pistáciami a dáme piecť na 180°C, 40 minút. Pred podávaním koláčika môžete vrch posypať ešte strúhaným syrom. Teraz je obdobie aj čerstvých byliniek a medvedieho cesnaku, ak ich pridáte do koláčika, nič tým nepokazíte.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.