5.9 C
Nitra
štvrtok, 14 novembra, 2024

Slováci pozor: Do mikrovlnky týchto 10 potravín nikdy nedávajte! A bacha na ryžu!

Mikrovlnka. Zariadenie, ktoré má v kuchyni azda každá domácnosť. Viete však, že niektoré jedlá by ste do nej by ste do nej vôbec nemali dávať? Hrozí vám totiž nielen poškodenie zdravia, ale vážne zdravotné problémy ba niekedy aj smrť!

Slováci pozor: Do mikrovlnky týchto 10 potravín nikdy nedávajte! A bacha na ryžu!

Mnohí ľudia si dávajú ohrievať jedlo do mikrovlnky najmä preto, že sa im ho nechce dávať na šporák, poprípade sa veľmi ponáhľajú. Neuvedomujú si však, že nie všetky potraviny môžu ísť do tohto kuchynského pomocníka. Ako uvádza portál 1.pluska.sk je desať potravín, ktoré by ste do nej nikdy nemali dávať. Po ich požití totiž môžete mať vážne zdravotné problémy, alebo dokonca otravu!

Prvé mikrovlnky mali až dva metre a vážili 400 kg

Už 75 rokov pomáha mikrovlnka ľuďom v domácnosti a za toto obdobie prešla skutočne veľkými zmenami. Prvý model bol vysoký takmer 2 metre a mal hmotnosť neuveriteľných 400 kilogramov! A viete koľko stál? Približne 3-tisíc dolárov. Mikrovlnky sú už v súčasnosti nielen oveľa menšie, ale aj ľahšie, lacnejšie a najmä výkonnejšie. Napriek tomu by ste niektoré jedlá v nich ale vôbec ohrievať nemali. Viete, ktoré sú to?

https://www.nitranoviny.sk/desiata-je-dolezita-sucast-stravovacieho-rezimu-dietata/

  1. Zmrznuté mäso

Chcete urýchliť rozmrazovanie mäsa? Urobiť to v mikrovlnke sa môže zdať ako ten najlepší nápad. Môže byť však veľmi nebezpečný. To preto, lebo tenké časti mäsa sa už po chvíli začnú v mikrovlnke variť, kým tie hrubšie zostanú stále zmrznuté. A práve nerovnomerné ohriatie mäsa tvorí ideálnu pôdu pre šírenie škodlivých baktérií. Mäso navyše bude aj po následnej tepelnej úprave stále tuhé. Najbezpečnejší spôsob ako mäso rozmraziť preto je nechať ho pár hodín vo vlažnej vode dobre zabalené v igelitovom vrecúšku.

2. Listová zelenina

Hodne nebezpečné môže byť aj zohrievanie listovej zeleniny, ktorá obsahuje dusičnany. Tie sú za normálnych okolností pre nás prospešné a zdravé, lenže po ohriatí v mikrovlnnej rúre sa môžu premeniť na dusíkaté látky nitrozamíny. A tie sú, podľa štúdií, karcinogénne.

3. Cvikla, špenát a zeler

Pri mikrovlnnom ohrievaní týchto druhov zeleniny hrozí to isté ako pri listovom šaláte. Aj tu môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky nitrozamíny. Preto ak vaše jedlo obsahuje cviklu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

4. Vajíčko natvrdo

Veľmi zradné a nebezpečné je tiež varenie vajíčka. Mikrovlnka vám totiž celý proces nielenže neurýchli, ale hrozí doslova katastrofa. Ohrievaním vajíčka v nej sa totiž v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. A výsledok? Explózia! Stať sa tak môže nielen už v mikrovlnke, vo vašej ruke či na tanieri, ale dokonca i vo vašich ústach. Aby ste teda predišli tejto „galibe“ a popáleniu, vajíčka vcelku radšej nikdy v mikrovlnke nevarte. 

5. Materské mlieko

Počas kojenia si mnohé mamičky odkladajú materské mlieko do mrazničky na neskoršie použitie. Áno, je to síce veľmi dobrý nápad, jeho následné ohrievanie v mikrovlnke však už vôbec nie. Riskujete totiž to, že sa mlieko neohreje rovnomerne. Môžu sa v ňom vytvoriť miesta, ktoré budú príliš horúce, a vaše bábätko si ľahko popáli ústa aj krk. Navyše, ak mlieko v mikrovlnke ohrievate v plastovej fľaške, uvoľňujú sa doň nebezpečné karcinogény. Z toho vyplýva, že úplne ideálne je materské mlieko ohriať v hrnci alebo v horúcej vode.

https://www.nitranoviny.sk/pri-letnej-grilovacke-treba-dbat-na-spravnu-pripravu-jedla-inak-moze-uskodit/

6. Huby

Veľmi opatrní buďte aj pri hubách, lebo pri ich ohrievaní v mikrovlnke sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú. To môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám z predchádzajúceho dňa zostanú hríby, radšej ich na ten druhý zjedzte studené. Ideálne je, ak od ich spracovania neubehlo viac ako 24 hodín. Pozor ale na to, že tieto pravidlá platia aj pre huby napríklad v polievke či v rizote. 

7. Čili papričky

Extrémne nebezpečným nápadom je tiež dať do mikrovlnky čili papričky. Tým totiž dodáva ich štipľavú chuť látka kapsaicín, ktorá sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je ale taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

8. Ryža

A teraz dávajte veľký pozor! Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus, ktorú síce teplo zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie navyše tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, spóry, ktoré obsahuje, sa môžu začať množiť a spôsobiť otravu jedlom.

9. Kuracie mäso

Vedeli ste, že aj pri ohrievaní kuracieho mäsa v mikrovlnke vám hrozí salmonela? To preto, že ohrev v nej nie vždy dokáže zabiť všetky baktérie, keďže jej žiarenie vplýva na mäso zvonku a nie zvnútra. Niektoré tak dokážu prežiť aj opätovný ohrev. Navyše, mikrovlnky nezohrievajú jedlo rovnomerne, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonela, ohrev prežijú.

10. Hrozno

Popáleniny si môžete privodiť aj ohriatím čerstvého hrozna. Čerstvé hrozno má totiž pod šupkou veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní, rovnako ako u vajíčok, premení na paru. Keďže nemá kam unikať, aj v tomto prípade hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Takže, čerstvé hrozno do mikrovlnky tiež vôbec nepatrí. 

https://www.nitranoviny.sk/odbornici-radia-pitnym-rezimom-k-lepsiemu-traveniu/

V mikrovlnke nemôžete jedlo ohrievať v hocičom

Okrem potravín je nebezpečné dávať do mikrovlnky aj niektoré nekvalitné plastové misky. Veľa plastov totiž obsahuje chemickú látku bisfenol A (BPA), ktorá je podobná estrogénu. Pri ohrievaní nekvalitných plastov sa do jedla uvoľňujú chemikálie, ktoré môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, rakovinu alebo dokonca neplodnosť. Pri ohrievaní plastov sa môžu uvoľňovať aj ďalšie nebezpečné látky, ako ftaláty, ktoré môžu zapríčiniť zvýšenie krvného tlaku. Podobne to platí aj pre polystyrén, ktorý pri zohriatí uvoľňuje škodlivý dioxon prenikajúci do jedla, čím sa tiež zvyšujuje riziko rakoviny. 

https://www.nitranoviny.sk/pocas-jesene-treba-jest-polievky-a-sezonne-ovocie-so-zeleninou/

Rizikové je aj ohrievanie kovových riadov, príborov či alobalu. Kov totiž odráža mikrovlnné žiarenie a môže nastať iskrenie. Do mikrovlnky sa ale neodporúča dávať ani zdobený riad. Najmä staršie ozdobné taniere a šálky totiž často obsahujú kovy, pri ktorých hrozí iskrenie. Ideálne je preto si jedlo ohrievať v mikrovlnke na obyčajných porcelánových tanieroch bez ornamentov. Použiť môžete aj plastové misky z polypropylénu, pretože táto látka je odolná proti vysokým teplotám. Ide síce o plast, no riziko tu nehrozí. Do mikrovlnky môžete dať aj sklenený riad, ale len ak je z varného skla, pretože inak praskne. 

Jozef Uhlárik

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články