Keďže sa nám blížia Veľkonočné sviatky, rozhodla som sa vám odprezentovať taký netradičný tart s tekvicou Hokkaido. Korpus je v kombinácii gaštanovej a ovsenej múky bez lepku.
Gaštanová múka je bohatá na minerály, vitamíny, najmä vitamín C a kyselinu listovú. Má skutočne úžasnú chuť a vôňu, je vhodná aj do pečenia chlebíkov, pečiva. V dnešnej dobe veľmi veľa ľudí trpí intoleranciou na potraviny, stretávam s tým deň čo deň. Snažím sa skutočne vymýšľať recepty všetkého druhu a vyhovieť ľuďom či už sú bezlepkáči alebo trebárs aj vegáni. Vždy vedie cesta von z tohto bludného kruhu, no vyžaduje si to veľmi veľa sebakontroly a dlhej náročnej cesty k uzdraveniu.
Ak mám úprimne napísať, s múkami s ktorými pracujem a pečiem, sú skutočne zdravšou variantou pre náš organizmus, či už obsahom vitamínov alebo svojou chuťou.
Slaný špenátovo zeleninový koláč
Koláč je bez lepku, bez cukru, doba pečenia / 200 °C 40 minút
Korpus
100g gaštanová múka
100g ovsená múka bez lepku
125g kvalitné maslo
1ks žĺtok
50ml približne vody
Plnka
polovica stredne menšej tekvice Hokkaido
2ks banány
4ks vajíčka
1ks limetka / šťava /
250g hustý tvaroh
1 šálka jemne mletý kokos / klasická šálka na čaj /
1Pl kokosová múka / môžete vynechať /
1čl cejlónska škorica
Postup
Tento koláčik je bez pridania cukru. Banány a Hokkaido tekvica sú dosť sladké, cukor nie je už vôbec potrebný. Snažím sa koláčiky piecť zdravšie s minimom cukru a nie presladené. Najprv si vypracujeme cesto zo surovín, múky, maslo izbovej teploty, 1ks žĺtok.
Mozzarelové posúchy s medvedím cesnakom (bez lepku)
Ak je cesto príliš suché, treba pridať trošku vody. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Polovicu stredne menšej tekvice Hokkaido umyjeme, nakrájame a uvaríme do mäkka, rozmixujeme aj s 2ks banánmi na hladký krém. Pridáme vajíčka, tvaroh, šťavu z jednej limetky, kokos mletý, kokosovú múku a cejlónsku škoricu.
Cesto si opatrne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a opatrne prenesieme do okrúhlej formy 23cm priemer, vystlanej papierom na pečenie. Riadne ho natlačíme trošku až do výšky okraju formy na pečenie, môžeme vidličkou cesto poprepichovať jemne. Plnku vlejeme na cesto, rúru predhrejeme na 200°C a dáme piecť 40 minút. Niekedy veľmi záleží aj od rúry, čas sa môže skrátiť. Koláčik musí vychladnúť, môžeme ho aj vložiť do chladničky na pár hodín stuhnúť a potom krájať.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.