Slovensko sa môže pochváliť viacerými rodákmi, ktorí sa dostali do povedomia celého sveta a tým preslávili aj našu malú krajinu. Jedným z nich je Eduard Sacher, ktorý má „na svedomí“ to, že istá sladká pochúťka je známa široko ďaleko.
Tí, ktorí si zvyknú dať ku káve aj sladkú dobrotu určite vedia o torte, ktorá sa volá po tom po tom, kto ju preslávil azda najviac. Sacherova torta je pomenovaná po známom viedenskom cukrárovi Franzovi Sacherovi. Tento významný cukrár, ktorý svoj nesmrteľný recept objavil v roku 1832 ako 16-ročný na viedenskom Metternichovom dvore, od roku 1842 vyše dvoch rokov pôsobil v želiezovskom kaštieli neďaleko Levíc.
Tortu vymyslel Franz Sacher, ktorý zaskakoval za kuchára
V najobľúbenejšej kombinácii s čiernou kávou sa Sacherova torta podáva naprieč celým svetom. Zrejme ale iba málokto vie, že sa zrodila v roku 1832 v podstate úplnou náhodou na dvore kniežaťa Metternicha. Práve on dal príkaz šéfkuchárovi pripraviť pre jeho významných hostí niečo špeciálne. „No a keďže šéfkuchár bol vtedy práve chorý, tak za neho zaskočil Franz Sacher a vymyslel tortu,“ prezradil želiezovský amatérsky historik Pavel Polka. Franzov syn Eduard ju neskôr, počas svojich učňovských rokov u dvorného cukrára Demela, vylepšil typickou čokoládovou polevou a marhuľovým džemom. Slávny príbeh dnes už doslova nesmrteľnej sacherovej torty sa začal písať príchodom grófky Roziny Esterházy de Galantha, rodenej Festetics, do Želiezoviec.
Vedec svetového významu – takým bol náš Štefan Anián Jedlík zo Zemného
„V roku 1842 sa pani grófka, vtedy už vdova po majiteľovi želiezovského kaštieľa Jánovi Karolovi Esterházym, čím ďalej tým viac zdržiavala aj so svojimi troma potomkami v pokojnejšom kaštieli v Želiezovciach než vo svojom sídelnom kaštieli v rušnej Viedni. Jej dvom dcéram Márii a Karolíne sa ale tunajšia vidiecka, a asi i pikantnejšia, kuchyňa veľmi nepozdávala, a tak apelovali na mamu, aby im ju vylepšila,“ pokračuje v rozprávaní Polka. Grófka sa teda rozhodla, že z Viedne zavolá kuchár a cukrára v jednej osobe, 26-ročného Franza Sachera. „On mal mlsným jazýčkom grófkiných dcér dopriať jemnejšie chute a tiež iný charakter pokrmov. Do Želiezoviec ale prišiel aj so svojou mladou manželkou Rozinou Veininger, ktorej sa navyše práve v Želiezovciach, vo februári roku 1843 narodil ich prvorodený syn Eduard,“ prezrádza ďalej Polka.
Sacher vylepšil recept otcovej torty a zabezpečil utajenie receptu
Ako sa neskôr ukázalo, práve on mal najväčšiu zásluhu na preslávení dnes už svetoznámej pochúťky. Eduard totiž v dospelosti postavil blízko budovy opery vo Viedni noblesný a doteraz svetoznámy Hotel Sacher, v ktorom ešte aj dnes, podľa originálnej a prísne tajnej receptúry, podávajú tento dezert s čokoládovou pečaťou a nápisom Hotel Sacher Wien. „Navyše, Eduard ešte vylepšil recept otcovej torty a dôsledne zabezpečil nielen jeho ochrannú známku, ale i utajenie originálneho receptu, ktoré sú tak zabezpečené dodnes. V Želiezovciach na meno Sacher preto dlhodobo a s vďakou spomínajú,“ prízvukuje historik.
V tesnej blízkosti miestneho múzea a Esterházyho kaštieľa je aj vzorne udržiavaný Sacherov dom s pamätnou tabuľou na Franza a Eduarda Sachera. „Veď práve v ňom sa tento preslávený človek narodil,“ pripomína hrdo Polka, podľa ktorého by sa nemalo zabudnúť ani na jednu milú miestnu drobnosť. „Vtedy istých želiezovských manželov Ferencza a Francisku Gálových zapísali v rodnom liste Eduarda Sachera ako krstných rodičov práve tohto novorodenca, ktorého neskôr, už so svojou manželkou Annou Sacher, rodenou Fux, za jeho neoblomnú cieľavedomosť čakala vo fachu priam celosvetová cukrárenská, gastronomická, ale najmä hotelierska nesmrteľnosť,“ pridáva Polka ďalšiu zaujímavosť.
Prezidentský paláci dal postaviť slávny a bohatý Mojmírovčan!
Právna bitka o názov Sacherova torta trvala dlhých 35 rokov
Zaujímavé sú však nielen osudy najslávnejšej torty, ale aj jej autora. „Eduard Sacher nebol Slovák, ktorý nehovoril po slovensky a ani po maďarsky. Bol to rakúsky Žid, ktorý hovoril len nemecky,“ doplnil zaujímavé údaje želiezovský historik a pridal ďalšiu nemenej zaujímavú historku: „Po narodení syna Eduarda ho išli dať jeho rodičia zapísať do matriky, no hoci bol Žid, farár Ján Sulhay do matričnej knihy napísal, že jeho rodičia sú katolíci.“ Slávu si získala torta i zásluhou šikovnému marketingu Eduardovej manželky Anny, rodenej Fuchsovej. Táto veľmi excentrická dáma sa po ulici rada prechádzala s milovanými psami a cigaretou v ruke.
Andrey HEPBURN: Nezabudnuteľná herečka má korene aj na Slovensku
„Legendárne sú však aj dlhoročné spory medzi Sacherom a ďalšími viedenským cukrárom Demelom o tom, kto z nich vyrobil originálnu Sacherovu tortu. Právna bitka o ňu trvala od roku 1930 do roku 1965. Odvtedy existujú Demelova Sacherova torta a originálna Sacherova torta,“ pridáva Pavel Polka ďalšiu historku, ktorú vie zrejme len málokto. Sacherov cukrárenský podnik upečie ročne okolo 360-tisíc kúskov dezertu, ktorý vytvára 41 spolupracovníkov a 16 špecializovaných cukrárov. Asi tretinu z nich spotrebuje hotel Sacher, ďalšiu pridružené kaviarne a reštaurácie a zostatok putuje do rôznych kútov celého sveta.
Jozef Uhlárik