2.1 C
Nitra
nedeľa, 17 novembra, 2024

Jesenná delikatesa: Gaštanko (bez lepku)

Túto neuveriteľnú pochúťku v podobe čerstvých gaštanov musíte rozhodne vyskúšať. Ozaj, máte radi čerstvé gaštany ? -:)

Ja zbožňujem čerstvé a upečené voňavé gaštany. Mám krásne spomienky pri prechádzke mestom v zimnom období, vôňa upečených horúcich gaštanov sa rozplývala všade navôkol ulice. Zimné obdobie je typické pre tento druh rastliny. Skúšali ste už niekedy gaštanovú múku?

Gaštanová múka, patrí medzi paleo múky. Má výraznú chuť a je vhodná na pečenie koláčikov, sušienok alebo chlebov. Je taktiež vhodná pre celiatikov a diabetikov. Samozrejme, ak ste alergický na orechy, tak vám ju neodporúčam. S touto úžasnou múkou veľmi rada experimentujem a pečiem koláčiky. Ak ste milovníkom gaštanov, tak na tomto recepte si určite pochutíte..

Jesenná delikatesa: Gaštanko (bez lepku)
Gaštanová múka, patrí medzi paleo múky. Má výraznú chuť a je vhodná na pečenie koláčikov, sušienok alebo chlebov.

Gaštanko /bez lepku/

Doba pečenia / 180°C, 40 minút

Cesto

200 g gaštanová múka

1ks žĺtko

150 g kvalitné maslo

Vychutnajte si jeseň: Kakaový koláč s tekvicovou plnkou

Plnka 

1 a pol šálky uvarené čerstvé gaštany   / približne 500g /

1ks kokosové mlieko v plechovke  / má hustejšiu konzistenciu / 

1 PL ryžový sirup  / náhrada – kokosový cukor /

80 g  99% kvalitná horká čokoláda / vlastný výber /

4ks vajíčka

2 PL ryžový sirup  / náhrada – kokosový cukor /

2 PL kokosový olej

Jesenná delikatesa: Gaštanko (bez lepku)
Gaštanko

Postup

Zo surovín vypracujeme cesto a dáme aspoň na hodinku odležať do chladničky. Na riadne pomúčenej doske, trošku cesto rozvaľkáme a prenesieme do 23 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie.

Môžete cesto aj medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkať. Cesto prstami až po okraje formy vytlačíme a uhladíme veľkou lyžicou. Čerstvé gaštany si uvaríme v šupke do mäkka vo vode a potom sa trošku potrápite. Ja som si gaštany vždy trošku rozrezala, ľahšie sa dali vydlabať.

Rozmixujete uvarené gaštany s kokosovým mliekom a ryžovým sirupom na kašu, pridáte vajíčka. Čokoládu si nad parou rozpustíme s kokosovým olejom, pridáme ryžový sirup a vlejeme ku gaštanom do misky, riadne vymiešame. Vznikne nám veľmi chutná náplň. Vlejeme na korpus a dáme piecť na 180°C, 40 minút.

Môžete si trochu gaštanov odložiť nabok a potom posypete vrch vychladnutého koláča. Zaručujem skvelý pôžitok koláčika  z čerstvých gaštanov.

S láskou k pečeniu Silvia

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články