4.2 C
Nitra
pondelok, 18 novembra, 2024

Vianočné linecké hviezdičky

Milujem, keď prichádza nádherný vianočný čas a všade navôkol cítite prenikavú vôňu perníkového korenia, škorice , pomarančovej kôry a klinčekov. V kuchyni to rozvonia sladkým pečivom a vonku sa všetko zrazu rozsvieti farebnými svetielkami.

Vždy si spomeniem na moje krásne veselé detské časy, ako sme so setrami v deň Vianoc zdobili stromček, vešali kolekcie a salónky s hustými vlasmi na každú vetvičku borovice. Ten kľud a pokoj v našich srdciach, toľko veľa lásky zabalenej do jednej salónky, ako ten čas rýchlo letí.

Sandy z OLIPu opäť pripravila MIKULÁŠSKU akciu: Dámy, zajtra si nastavte budíček

Pečenie je pre mňa relaxom, láskou, tvorením obalenej do sladkastej magickej chute. Tentokrát vám prinášam inšpiráciu k vianočnému pečeniu v podobe sladkastých lineckých hviezdičiek, spojených s domácim džemom. Recept nie je náročný a zvládne ho každá šikovná gazdinka, trošku fantázie a vianočné pečenie sa stane hravou zábavou aj pre menšie detičky.     

Vianočné linecké hviezdičky
Linecké hviezdičky

Doba pečenia/ 180°C, 12 minút

Suroviny/Cesto

180g kvalitné maslo

140g ryžová celozrnná múka

200g hladká špaldová múka

1čl jedlá sóda

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

1čl kvalitná vanilka / mletá alebo tekutá /

2 – 3PL brezový cukor

kôra z jedného pomaranča

2ks žĺtka

2 – 3PL pomarančová šťava

Domáci čučoriedkový džem bez cukru  / výber je na vás /

 Vianočná cibuľová bageta

Postup

Maslo izbovej teploty vymiešame so žĺtkami a postupne pridávame ostatné suroviny. Ja používam kvalitnú mletú vanilku, no môžete do cesta použiť aj vanilkový struk. Nezabudnite do cesta nastrúhať na jemno pomarančovú kôru a pridať šťavu.

Recepty na vynikajúci vianočno-silvestrovský punč a chutné silvestrovské bravčové plátky s ananásom a syrom

Zabalené cesto necháme odpočívať v chladničke približne 4 hodiny. Ja som skúšala vykrajovať hviezdičky už po hodine a podsypávala som cesto múkou. Pečieme na 180°C, 12 minút. Na spájanie hviezdičiek som použila domáci džem a vrch som posypala brezovým cukrom zomletým na prášok.

Vianočné linecké hviezdičky
Linecké hviezdičky

Môžete papkať aj ihneď  po upečení, cesto je vláčne, krehké a voňavé. Ak pečieme pred sviatkami, uložíme do krabice a dáme prikryté na chladnejšie miesto. Zbožňujem ten Vianočný čas, keď v kuchyni rozvonia cesto v spojení voňavého korenia. Tento recept zanechá vo vás krásne Vianočné spomienky a neuveriteľnú sladkastú chuť hviezdičiek.

V tomto pečive som sa snažila opäť uberať zo sladenia, keďže domáci džem bol skutočne sladulinký.    

S láskou k pečeniu Silvia          

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články