Milujem, keď prichádza nádherný vianočný čas a všade navôkol cítite prenikavú vôňu perníkového korenia, škorice , pomarančovej kôry a klinčekov. V kuchyni to rozvonia sladkým pečivom a vonku sa všetko zrazu rozsvieti farebnými svetielkami.
Vždy si spomeniem na moje krásne veselé detské časy, ako sme so setrami v deň Vianoc zdobili stromček, vešali kolekcie a salónky s hustými vlasmi na každú vetvičku borovice. Ten kľud a pokoj v našich srdciach, toľko veľa lásky zabalenej do jednej salónky, ako ten čas rýchlo letí.
Sandy z OLIPu opäť pripravila MIKULÁŠSKU akciu: Dámy, zajtra si nastavte budíček
Pečenie je pre mňa relaxom, láskou, tvorením obalenej do sladkastej magickej chute. Tentokrát vám prinášam inšpiráciu k vianočnému pečeniu v podobe sladkastých lineckých hviezdičiek, spojených s domácim džemom. Recept nie je náročný a zvládne ho každá šikovná gazdinka, trošku fantázie a vianočné pečenie sa stane hravou zábavou aj pre menšie detičky.
Doba pečenia/ 180°C, 12 minút
Suroviny/Cesto
180g kvalitné maslo
140g ryžová celozrnná múka
200g hladká špaldová múka
1čl jedlá sóda
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
1čl kvalitná vanilka / mletá alebo tekutá /
2 – 3PL brezový cukor
kôra z jedného pomaranča
2ks žĺtka
2 – 3PL pomarančová šťava
Domáci čučoriedkový džem bez cukru / výber je na vás /
Postup
Maslo izbovej teploty vymiešame so žĺtkami a postupne pridávame ostatné suroviny. Ja používam kvalitnú mletú vanilku, no môžete do cesta použiť aj vanilkový struk. Nezabudnite do cesta nastrúhať na jemno pomarančovú kôru a pridať šťavu.
Zabalené cesto necháme odpočívať v chladničke približne 4 hodiny. Ja som skúšala vykrajovať hviezdičky už po hodine a podsypávala som cesto múkou. Pečieme na 180°C, 12 minút. Na spájanie hviezdičiek som použila domáci džem a vrch som posypala brezovým cukrom zomletým na prášok.
Môžete papkať aj ihneď po upečení, cesto je vláčne, krehké a voňavé. Ak pečieme pred sviatkami, uložíme do krabice a dáme prikryté na chladnejšie miesto. Zbožňujem ten Vianočný čas, keď v kuchyni rozvonia cesto v spojení voňavého korenia. Tento recept zanechá vo vás krásne Vianočné spomienky a neuveriteľnú sladkastú chuť hviezdičiek.
V tomto pečive som sa snažila opäť uberať zo sladenia, keďže domáci džem bol skutočne sladulinký.
S láskou k pečeniu Silvia