K vianočnému pečeniu nikdy nemôžu chýbať medovníky, sú takou neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Pečenie a zdobenie medovníkov sú výbornou zábavou aj pre menšie detičky, rozhodne ich zapojte do vianočného pečenia 🙂
Vytvorila som pre vás tentokrát skvelý recept s pohánkovou múkou v kombinácii so špaldovou múkou. Majú perfektnú chuť a navyše sú medovníky po upečení ihneď mäkké a vydržia vám skutočne dlho v uzavretej nádobe s kúskom jablka. Ak chcete zaexperimentovať, skúste pridať do druhej dávky kakao.
Gazdinky a pekárky, prajem vám radostné pečenie, málo stresu a viac pohody, spokojnosti a v harmónii si užite vianočné sviatky.
Doba pečenia/ 180°C, 9 – 10 minút
Suroviny/Cesto
200g pohánková múka
300g hladká biela špaldová múka
150g kvalitné maslo
50g kokosový cukor
3ks vajíčka
1čl jedlá sóda
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
1čl cejlónska škorica
2čl peníkové korenie
3PL veľké lyžice medu
Postup
Zo surovín si vypracujeme cesto, maslo rozpustíme. Ja si pomáham kuchynským robotom a potom cesto ešte v rukách premiesim. Zabalené do fólie dáme do chladničky na 5 až 6 hodín.
Cesto si vždy vyvaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie alebo používam silikónovú podložku. Vykrajujeme perníky a dáme piecť na 180°, 9 – 10 minút, záleží od rúry. Po vytiahnutí z rúry perníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa nám pekne leskli. Ja som sa odvážila upiecť aj medovníkový domček, v tom prípade si musíte ešte jedno cesto pripraviť.
Príprava domčeka je skutočne náročnejšia, ale ten výsledok bol veľmi krásny a nezabudnuteľný pri tvorení s mojou dcérou. Medovníky sú ihneď po upečení mäkké a v uzavretej nádobe vám vydržia dlhší čas.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.