Keďže Vianoce sú už čoskoro za dverami, prinášam opäť ďalší skvelý vianočný recept, na tieto úžasné voňavé kolieska.
Poznáte quiona múku? Táto múka je skvelým obsahom živín a pôsobí preventívne proti rakovine. Je lepším zdrojom vápnika a bielkovín ako ostatné obilniny. Veľmi rada túto obilninu zaraďujem v našej domácnosti do jedálnička. Či už v sladkom alebo v slanom prevedení. Taktiež pôsobí protizápalovo a má aj pozitívny vplyv na srdce a cievy.
Pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou na lepok je skutočne vhodnou potravinou. Ak vás zaujal môj recept, budem veľmi rada ak vyskúšate piecť v podobe tejto kombinácií múk, chuť vás rozhodne nesklame.
Koláče sú bez lepku. Doba pečenia 180°C, 20 minút
Suroviny/Cesto
200g kvalitné maslo
2ks vajíčka
150g quinoa múka
100g ovsená múka bez lepku
250ml mleté vlašské orechy
4PL kokosový cukor
2čl korenie mix do múčnikov / klinček, zázvor, badián, škorica, pomarančová a citrónová sušená kôra/
1čl jedlá sóda
kôra z jedného citróna a pomaranča
150 – 200g 82% kvalitná horká čokoláda
Postup
Zo všetkých surovín vypracujeme rukami cesto alebo použijeme kuchynský robot. Maslo musí byť izbovej teploty. Do cesta som použila korenie do múčnikov, podobá sa perníkovému koreniu. Ak nemáte k dispozícii toto korenie, môžete do cesta nastrúhať na jemno pomarančovú aj citrónovú kôru.
Cesto dáme na chvíľu, približne na dve hodiny oddýchnuť do chladničky. Potom si vždy kúsok odoberieme, urobíme hrubší šúľanček a spojíme ho do kolieska. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C, 20 minút.
Kolieska necháme vychladnúť a namáčame v rozpustenej kvalitnej horkej čokoláde, posypeme mletými vlašskými orechmi. Odporúčem urobiť dve dávky, sú fantastické chuťovo a krehulinké v ústach.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.