Medzinárodný výstava EXPO v Dubaji je aj o obrovskej propagácii krajín, ktoré na nej sú. Slovensko na nej, žiaľ, od začiatku zažíva iba samé faux post.
Slovenský pavilón v Dubaji sa prvýkrát „preslávil“ tým, že ho otvorili až s niekoľkodňovým meškaním. Minister hospodárstva si, ako obyčajne, nad tým umyl ruky, že to nie my sme zlyhali, respektíve on y jeho ľudia, ale tí druhí. Nateraz posledný škandál nášho pavilónu je ten, že v ňom miesto slovenských výrobkov ponúkajú zahraničné. Kritiku si za to v statuse vyslúžil od úspešného vinára z Nitry Karola Šeba.
Keď majú na vína od Francúzov, tak určite majú aj na tie naše, slovenské
Šebo, ktorý je naším medzinárodne úspešným vinárom, považuje za prejav nebetyčnej nekultúry, keď v slovenskej reštaurácii pri našom národnom pavilóne na EXPO v Dubaji nájdete v lístku vína napríklad z Francúzska, Austrálie, Argentíny, ale aj pivo z Česka a minerálnu vodu z Talianska namiesto toho, aby tieto produkty pochádzali úplne prirodzene a výlučne zo Slovenska. „Preboha, veď kde majú mať v Emirátoch slovenské, ak nie tu?!“ pýta sa znechutený Šebo hneď od začiatku. „V menu sa totiž na slovenské víno, pivo, či vodu očividne vykašľali, keďže v ňom úplne absentujú, ergo zastúpené sú počtom 0 výrobkov. Rozumiete? V slovenskej reštaurácii, ktorá je súčasťou slovenského národného pavilónu podávajú zahraničné vína, pivo a vodu…,“ krúti hlavou Šebo, ktorého to ako úspešného slovenského vinára uráža dvojnásobne.
https://www.nitranoviny.sk/uroda-hrozna-v-tokajskych-vinohradoch-vyzera-na-dobry-rocnik/
„Darmo tu pestujeme slovenské hrozno, kultivujeme slovenskú krajinu, nosíme medaile zo svetových súťaží, keď potom vidíme ako macošsky sa táto republika chová k svojim poľnohospodárom, či potravinárom. Bohužiaľ je to prejav hlbšieho bezvedomia časti spoločnosti, ktorá nebazíruje na slovenskom pôvode výrobkov, prípadne je dokonca presvedčená, že dovozové musí byť lepšie,“ pokračuje v tvrdej kritike Šebo, ktorý je vraj sám fanatickým podporovateľom slovenských výrobkov. „Čítam zadné etikety výrobkov a pokiaľ existuje v danom momente na pulte slovenská alternatíva, tak spravidla siaham po nej a netýka sa to iba potravín. Nerobím to z nejakého nacionalistického ošiaľu, ale preto, že chcem, aby čo najviac peňazí zostalo v našej krajine, pretože len tak z nej môže byť dobré miesto pre život, odkiaľ ľudia nemusia utekať,“ priznáva majiteľ vinárstva.
https://www.nitranoviny.sk/agro-francuzskym-vinohradnikom-hrozi-pre-mraz-historicky-slaba-uroda/
„Ak náhodou manažéri nášho pavilónu EXPO nevedia, aké vína by mohli vybrať, tak z našej produkcie som ochotný im dať to najlepšie, čo aktuálne v pivnici máme, a to kľudne aj so zľavou,“ prichádza so zaujímavou ponukou vinár Karol Šebo. „Keď ale majú na vína od Francúzov, tak nepochybujem, že majú aj na slovenské novošľachtence, či na najoceňovanejšie slovenské šumivé víno,“ neodpustil si Šebo ešte raz kritiku nielen Richarda Sulíka, ale aj všetkých, ktorí náš pavilón v Dubaji pripravovali.
Jozef Uhlárik