Rodinné vinárstvo Velkeer vo Veľkom Kýri v novozámockom okrese, ktoré pestuje vinič na 18 hektároch vlastných vinohradov, pripravilo pre ľudí z blízkeho aj širokého okolia už 8. ročník akéhosi dňa otvorených dverí, ktorému dali názov Popoludnie vo vinohrade. Pre návštevníkov vinárstva pripravili jeho majitelia zábavu pre malých aj veľkých, na ktorú prišlo niekoľko stoviek ľudí. Tí sa vo všeobecnosti zhodli na tom, že celá akcia sa naozaj vydarila.
Správny krok ako propagovať značku
Zaujímavej akcii navyše prialo aj počasie, pretože bolo nádherné slnečné počasie. „Akciu organizujeme aj preto, aby sme ľudí navábili stráviť popoludní vo vinohrade, keďže táto tradícia sa pomaly vytráca. Ľudia, ktorí v našom regióne vlastnili v minulosti vinohrad, trávili v ňom popoludnia bežne, teraz je už viac vzácnosťou. My sa preto snažíme tých ľudí privábiť naspäť do vinohradu na strávenie nejakých príjemných chvíľ popoludní aj s celou rodinu,“ priznal Tomáš Sládeček, jeden zo spolumajiteľov vinárstva, podľa ktorého je to správny krok smerom k ľuďom.
Na dospelých návštevníkov čakalo vo Velkeeri nielen kvalitné vínko, ale aj chutné občerstvenie a hudba, tí menší sa mohli zabávať na nafukovacích a skákacích hradoch, pri maľovaní na tvár či iných súťažiach, pričom malých aj veľkých záujemcov previezol staručký traktor s vlečkou po vinohrade. Vstup na akciu bol zdarma. Vinárstvo Velkeer si ešte stále buduje svoju značku, a toto je podľa Sládečka ten správny krok k tomu, ako ho v blízkom aj širokom okolí spropagovať.
Zlaté medaily z celosvetových súťaží
„Značku nášho vína budujeme však už aj celosvetovo. Na slovenskej scéne sme v Národnom salóne už tretíkrát, a tak sa dá povedať, že sme si tam akože udomácnili. Medzi stovkou najlepších vín zo Slovenska máme vína v podstate už tradične, čo je pre nás super. Naše vína sú, podľa mňa, už aj v najlepších podnikoch a najlepších hoteloch, ako Kempinski či Carlton,“ hovorí pyšne Tomáš Sládeček a pridáva, že posledných päť rokov si priviezli platinovú medailu z New Yorku, zlaté medaile z Viedne, Madridu, Bruselu, a teraz naposledy zo Štrasburgu za Tramín a Pálavu.
A ako sa vo Velkeeri zatiaľ vyvíja tohtoročná úroda? „Po roku 2022, ktorý bol neobvykle suchý, a ročníku 2023, ktorý bol zase veľmi vlhký, sa to teraz vyvíja veľmi podobne. To kvôli tomu, že máme v podstate už asi mesiac teploty nad 20 stupňov a každý tretí deň zaprší, takže tá relatívna vlhkosť je vysoká. Z tohto dôvodu cítime tlaky na choroby, takže si musíme dávať pozor, aby sme úrodu uchránili, lebo hrozno je napádané rozličnými hubovými ochoreniami,“ prezrádza spolumajiteľ vinárstva.
Ak to počasie nepokazí, úroda bude dobrá
Ak všetko pôjde z hľadiska počasia dobre, akú úrodu vo Veľkom Kýri očakávajú? „Keby to bolo tak ako doteraz, tak to vyzerá dobre. To vlhko má aj ďalší efekt, že je tam násada. Tie minibobuľky sú zatiaľ zdravé a je ich relatívne akože OK. Má to vlhkosť a chce to rásť. Pri zbere je rozhodujúci september. Môže však prísť jeden ľadovec a máte po celoročnej úrode,“ varuje Tomáš Sládeček. A práve ľadovec spred pár dní zničil viacerým poľnohospodárom a vinárom ich tohtoročnú úrodu. „Nám sa, chvála Bohu, vyhol, takže zatiaľ to vyzerá dobre,“ skonštatoval spolumajiteľ vinárstva Velkeer.
Úrod sa teda ukazuje celkom dobre, ale čo jej kvalita? „Teraz sme v našich vinohradoch v takom nastavení, že aj v horších rokoch dosahujeme nadpriemerné cukornatosti. Na čo si však musíme dávať pozor, to je hektárový výnos. Vinohrady nemôžme veľmi zaťažiť, takže my vlastne ani nechceme mať veľmi veľa hrozna. Náš priemer je posadený nižšie ako bežne, lebo však si to hrozno robíme pre seba a nepredávame kilá. Tento rok vyzerá tak, že budeme mať určite priemernú úrodu, akú vlastne aj chceme, takže to môže dopadnúť dobre,“ dodal na samý záver Tomáš Sládeček.
Jozef Uhlárik ml.