Ešte stále je obdobie tekvíc a tak aj v tomto recepte, chuť tekvice rozhodne chýbať nebude. Tentokrát som ju zvolila do sladkej náplne.
Väčšinou do pečenia sladkých koláčov používam tekvicu hokkaido alebo muškátovú tekvicu. Ak si všimnete v recepte, tak som sa snažila použiť čo najmenej sladidla. Banán s agáve sirupom dodali cestu sladučkú chuť. Do náplne som použila hokkaido tekvicu spolu so sušeným ovocím. Sušené ovocie taktiež obsahuje dosť cukru.
Koláčik je obalený v horkej čokoláde a svojou chuťou obohatil výrazné zakončenie. Nám tento typ koláčika doma pripomínal Sacher tortu 🙂 s netypickou náplňou tekvice a sušeného ovocia. Rozhodne vám odporúčam tento typ receptu vyskúšať. Horkú čokoládu si môžete zvoliť aj podľa vlastného uváženia možností a výberu. Koláčik je bez lepku a laktózy.
Doba pečenia / 180°C, 15 – 20 minút
Cesto /budeme potrebovať dvakrát /
Suroviny na jedno cesto
1 ks prezretý banán
3ks vajíčka
2 PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru / vlastný výber /
100 g ovsená múka bez lepku
1 čl jedlá sóda / alebo prášok do pečiva bez fosfátu /
1 PL Agáve sirup
3 PL horúca voda
Plnka
50 g sušené ďatle
50 sušené hrozienka
menšia polovica tekvica hokkaido / približne 500 – 700g /
Vrch
200 g 86% kvalitná horká čokoláda
100 – 150ml kokosová smotana
Postup
Žĺtky a bielka si oddelíme. Žĺtky si vymiešame s banánom pekne do peny, pridáme ostatné suroviny. Nakoniec vymiešame bielka so štipkou soli a zľahka primiešame do cesta.
Cesto vlejeme do 23 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 15 – 20 minút. Nezabudnite potrebujete dve cestá upiecť. Sušené ďatle a hrozienka si musíte vopred namočiť do vody aspoň na pol hodinku alebo ich sparíte. Tekvicu hokkaido umyjeme, nakrájate so šupkou a upečiete v rúre na 180°C, 15 minút. Všetko spolu zmixujete na kašu a máte hotovú plnku.
Na vrch koláča si zohrejeme kokosovú smotanu a postupne do nej pridávame nalámanú čokoládu, miešame pokiaľ nám vznikne hustá poleva. Celý koláč aj boky potrieme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.
Nám doma tento koláč pripomínal Sacher tortu, bol skutočne báječný chuťovo.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.