5.4 C
Nitra
pondelok, 18 novembra, 2024

Vychutnajte si lahodný krémový kávový rez (bez lepku)

Lahodný krémový kávový rez (bez lepku)

Milovníci kávy, tento úžasný kávový rez koláča vás očarí svojou chuťou a ľahkosťou cesta. Priznám sa, v minulosti som bola veľkým milovníkom horkej kvalitnej kávy, dnes si tento pôžitok užívam vo forme pečenia. Káva má svoje pozitíva aj negatíva a ja som prestala byť na nej závislou. Naopak, pri pečení si to neskutočne užívam, tú aromatickú vôňu čerstvej zomletej kávy milujem.

Poznáte Agar želatínu? Je to prírodná želatína z morských rias vo forme prášku a je dosť rozdielna od klasickej želatíny. Chuť neočakávajte žiadnu, je neutrálna. Pečenie s touto želatínou je skutočne jednoduché. Využívam ju často aj v letnom období vo forme ovocných chladených dezertov. Agar želatínu kúpite vo všetkých zdravých obchodoch, aj vo väčších obchodných reťazcoch. Stáva sa čím ďalej, tým viac populárnejšou od klasickej verzie. Neváhajte a vyskúšajte môj ďalší skvelý chutný sladký recept.

Vychutnajte si lahodný krémový kávový rez (bez lepku)
Lahodný kávový krémový rez

Doba pečenia/ 180°C, 30 minút

Suroviny/Cesto

6ks vajíčka

50g brezový cukor  / kokosový cukor /

malé silné espresso

2čl mletá kvalitná káva

2PL tmavé kakao

70g ovsená múka bez lepku

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

Krémová náplň

1kg tvaroh

250g mascarpone

200g 76% horká kvalitná čokoláda

5čl mletá kvalitná káva

3PL brezový cukor   / náhrada – kokosový cukor /

8g  agar želatína  / môžete použiť aj klasickú želatínu /

70ml voda

Jednoduché placky s mozzarellou a špenátom (bez lepku a múky)

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame a nakoniec pridáme zľahka bielka vyšlahané so štipkou soli do tuha. Cesto vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, 30 minút a necháme úplne vychladnúť. Opatrne prekrojíme korpus na dve polovice. Formu si umyjeme a na spodok vložíme jednu polovicu korpusu, pridáme viac ako polovicu krému. Pritlačíme jemne druhou polovicou korpusu a opäť nanesieme zvyšnú časť krému, uhladíme povrch koláča. Koláč dáme na noc stuhnúť do chladničky. Na druhý deň si môžete vrch  posypať kakaom. Cesto je neuveriteľne krehké a jemné, v kombinácii s kávovou náplňou rez koláčika vás očarí.   

Vychutnajte si lahodný krémový kávový rez (bez lepku)

Náplň

Tvaroh, mascarpone, cukor, mletá káva a rozpustená horká čokoláda nad parou, vymiešame mixérom krém do hladka. 70ml vody si ohrejeme po bod varu a primiešame agar želatínu, odstavíme nabok.  Opatrne vmiešame do krému. 

S láskou k pečeniu Silvia, nezabudnite ma sledovať aj na instagrame.      

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články