Lahodný krémový kávový rez (bez lepku)
Milovníci kávy, tento úžasný kávový rez koláča vás očarí svojou chuťou a ľahkosťou cesta. Priznám sa, v minulosti som bola veľkým milovníkom horkej kvalitnej kávy, dnes si tento pôžitok užívam vo forme pečenia. Káva má svoje pozitíva aj negatíva a ja som prestala byť na nej závislou. Naopak, pri pečení si to neskutočne užívam, tú aromatickú vôňu čerstvej zomletej kávy milujem.
Poznáte Agar želatínu? Je to prírodná želatína z morských rias vo forme prášku a je dosť rozdielna od klasickej želatíny. Chuť neočakávajte žiadnu, je neutrálna. Pečenie s touto želatínou je skutočne jednoduché. Využívam ju často aj v letnom období vo forme ovocných chladených dezertov. Agar želatínu kúpite vo všetkých zdravých obchodoch, aj vo väčších obchodných reťazcoch. Stáva sa čím ďalej, tým viac populárnejšou od klasickej verzie. Neváhajte a vyskúšajte môj ďalší skvelý chutný sladký recept.
Doba pečenia/ 180°C, 30 minút
Suroviny/Cesto
6ks vajíčka
50g brezový cukor / kokosový cukor /
malé silné espresso
2čl mletá kvalitná káva
2PL tmavé kakao
70g ovsená múka bez lepku
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
Krémová náplň
1kg tvaroh
250g mascarpone
200g 76% horká kvalitná čokoláda
5čl mletá kvalitná káva
3PL brezový cukor / náhrada – kokosový cukor /
8g agar želatína / môžete použiť aj klasickú želatínu /
70ml voda
Jednoduché placky s mozzarellou a špenátom (bez lepku a múky)
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame a nakoniec pridáme zľahka bielka vyšlahané so štipkou soli do tuha. Cesto vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, 30 minút a necháme úplne vychladnúť. Opatrne prekrojíme korpus na dve polovice. Formu si umyjeme a na spodok vložíme jednu polovicu korpusu, pridáme viac ako polovicu krému. Pritlačíme jemne druhou polovicou korpusu a opäť nanesieme zvyšnú časť krému, uhladíme povrch koláča. Koláč dáme na noc stuhnúť do chladničky. Na druhý deň si môžete vrch posypať kakaom. Cesto je neuveriteľne krehké a jemné, v kombinácii s kávovou náplňou rez koláčika vás očarí.
Náplň
Tvaroh, mascarpone, cukor, mletá káva a rozpustená horká čokoláda nad parou, vymiešame mixérom krém do hladka. 70ml vody si ohrejeme po bod varu a primiešame agar želatínu, odstavíme nabok. Opatrne vmiešame do krému.
S láskou k pečeniu Silvia, nezabudnite ma sledovať aj na instagrame.