Jednoduchý koláčik s čučoriedkami zvládne každá šikovná gazdinka. Úžasná kombinácia chutí s horkou čokoládou a kokosovým hustým krémom.
Cesto je vláčne, sladkasté a s krémom na vrchu dokonalá súhra všetkých chutí. Ovsenú múku používam dosť často v pečení koláčikov, cesto je vždy nadýchanejšie a menej kalorické. Z hľadiska zloženia ovsenej múky je oveľa zdravšia ako pšeničná. Znižuje riziko rakoviny, zlého cholesterolu, taktiež má priaznivý účinok na pečeň.
Vo svojich receptoch používam rastlinné mlieka, ktoré si veľmi rýchlo vyrobím sama doma. Samozrejme sú k zakúpeniu aj v zdravých obchodoch. Ovsené, kokosové, mandľové či makové mlieko dokážete pripraviť skutočne jednoducho. Ako si ich vyrobiť bez rôznych škodlivín, vám určite prinesiem neskôr v ďalších receptoch.
Koláč je bez lepku, bez laktózy. Doba pečenia/ 180°C, 45 minút
Suroviny / Cesto
4ks vajíčka
150ml kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada- ovsené alebo ryžové mlieko /
50g kokosový cukor
50ml kokosový olej
20g bio kakao / výber je na vás /
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
120g ovsená múka bez lepku
ð 50ml kokosové mlieko v krabici bez cukru
125g čerstvé čučoriedky
Vrchná vrstva
400ml kokosový hustý krém v plechovke
200g 76% horká kvalitná čokoláda
čerstvé čučoriedky
Fantastický tvarohový koláč s makom a jablkami (bez lepku)
Postup
Vajíčka s cukrom vymiešame mixérom do peny a postupne pridávame ostatné suroviny. Mlieko, olej, kakao, múku a prášok do pečiva. Nakoniec ešte do cesta primiešame vareškou 50ml kokosové mlieko a čerstvé čučoriedky. Čučoriedky jemne vmiešame.
Cesto vlejeme do 18 až 20cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 180°C, 45 minút. Cesto musí úplne vychladnúť. Kokosový hustý krém v plechovke dáme vopred na noc do chladničky. Vyberieme iba hustú časť a spolu s rozpustenou, mierne vychladnutou čokoládou, s mixérom vymiešame do hustého krému.
Ak sa vám bude zdať krém ešte riedky trochu, stačí ho dať na 15 minút do mrazničky. Nanesieme na vychladnutý koláč a ozdobíme čerstvými čučoriedkami.
Poznámka: Kokosový hustý krém v plechovke / Lidl zelené balenie /
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.